Eläinlääkäripalvelu FARMI - ELPF
Etusivu Klikkaa Pika-apu Klikkaa Palvelut Klikkaa Kysy Klikkaa Yhteystiedot
Kysy - ELPF eläinlääkärit vastaavat

 

Kysy eläinten hoidosta ja eläinlääkärimme vastaavat. Koirat, kissat, lemmikit ja isommatkin eläimet - kysy, vastaus on maksuton.Täytä kysymyslomake ja vastaamme sähköpostitse ja tällä sivulla

Kysy / Fråga / Ask / Спросить

Kyseessä oleva eläin on

Paikkakunta

Sähköpostiosoite / email

Kiiretapauksissa ota yhteyttä puhelimitse lähimpään eläinlääkäriin!
Etsi eläinlääkäri klikkaamalla tästä.

Aikaisempia kysymyksiä ja vastauksia

Klikkaa tästä ja etsi lähin eläinlääkäri.

Ruusuja vai risuja?
Klikkaa tästä ja arvisteke eläinlääkärisi.

Huomaa, että nämä vastaukset ovat suuntaa antavia ja tehty pelkästään esitetyn kysymyksen perusteella.
Tarkan diagnoosin ja hoito-ohjeen saa käyttämällä eläimen eläinlääkärillä.

Kysymys:
Meillä olisi pulma: me olemme juuri hankkineet narttu westien ja se on ollut meillä pari viikkoa mutta nyt kun se tekee tarpeensa niin se alkaa uikuttaa ja lahaa peräänsä pitkin lattiaa ja yrittää purra sitä. Sitten se menee vähän ajan päästä istumaan johonkin nurkkaan ja pysyy siellä hiljaa. En tiedä että mikä tauti/ongelma on kyseessä tai että miten sitä hoidetaan.
Eläinlääkäri vastaa:
Kyse voi olla useasta asiasta, jotka useimmat ovat harmittomia. Madottakaa koira, ruokkikaa enemmän valkuaisainepitoista ruokaa (siis eläinrasvoja, -lihaa ja -luita), vähemmän kasvispohjaista. Tämä muuttaa ulosteen kovemmaksi ja vähentää mahdollisia anaalirauhasongelmia.

Kysymys:
Kissallemme on ilmestynyt niskaan pähkinän kokoinen karvaton laikku. Kissa on nyt noin 7kk ikäinen, naaras maatiaiskissa. Turkin alta paljastunut ihoalue on ehjä, ei kuiva, verestävä tai punoita. Kissalla oli kuukausi taaksepäin korvapunkki joka saatiin hoidettua pois, mutta muuten se on ollut täysin terve. Kissa ei raavi tai nuole aluetta. Mistä karvaton alue johtuu?
Eläinlääkäri vastaa:
Tällainen pälvikalju voi johtua monesta eri syystä.
Hyvä vinkki on pitää päiväkirjaa ja mitata tai valokuvata kalju vaikka kerran kuussa. Tästä näkee tapahtuuko muutosta.
Jos asia vaivaa niin suosittelen selvittämään asiaa eläinlääkärillä.

Kysymys:
Minulla on vuoden ikäinen venäjäntoyterrieri uros. Noin 4kk ikäisenä koiralle nousi päähän pahka, joka myöhemmin muuttui karvattomaksi "läiskäksi". Samanlainen karvaton alue tuli toiselle puolelle päälakea. Myöhemmin myös korviin nousi pahkat ja karvat lähtivät myös korvien päistä. Karvattomat alueet päälaella ovat symmetrisesti molemmilla puolilla. Aiemmin karvattomat alueet eivät ole olleet kutisevia, nyt kutinaa kuitenkin on ilmennyt. Rasvaaminen on auttanut jonkin verran, silloin karvattomista alueista ei irtoa "rupea". Minulla on myös toinen koira, jolla ei tälläisiä ihomuutoksia ole ilmennyt(ei siis tarttuvaa). Olen käynyt asian tiimoilta useaan otteeseen eläinlääkärin vastaanotolla. Ensin epäilynä oli ihon liikakasvu. Myös ulkoloishäätö on tehty. karvattomiin alueisiin määrättiin canofite vet korvatipat kuurina. olen myös syöttänyt koiralle apteekin hivenaine valmistetta.Mikään ei kuitenkaan ole auttanut. Osaatko sanoa syytä ihon ongelmiin?
Eläinlääkäri vastaa:
Ongelma ei vaikuta vakavalta. Kyse voi olla esimerkiksi demodikoosista, joka on eräänlainen yliherkkyys sikaripunkki-iholoiselle. Tämä loinen on melkein kaikilla koirilla ja tarttuu vain emolta pennulle. Sikaripunkki sinänsä on täysin harmiton mutta joillakin koirilla sikaripunkki aiheuttaa eriasteisia ongelmia. Näistä ongelmista voi päästä eroon jos punkit häädetään ivermektiinillä (tätä ei voi antaa collie-sukuisill koirille).
Vastaava oire voi tulla vehnä-yliherkkyydestä, jonka korjaaminen onnistuu vaihtamalla ruokavaliota.
Syy voi olla myös jokin muu lukuisista iho-ongelmia aiheuttavista syistä mutta usein syyn aiheuttaja voi jäädä mysteerioksi.

Kysymys:
Olemme syksyllä lähdössä Espanjaan kahden alle vuoden ikäisen pienen koiran kanssa. Kävin eläinlääkärissä ja eläinlääkäri ei suositellut että otamme koiria mukaan Espanjaan (Fuengirolaan), koska siellä tarttuu herkästi joitakin tauteja joita ei voi hoitaa ja jotka eivät myöskään parane. Pitääkö tämä oikeasti paikkaansa? onko jotain ennaltaehkäisevää rokotetta tms olemassa mikä estäisi tautien tulemisen? mitä tauteja sieltä voi tarttua ja kuinka ne tarttuvat? voivatko tarttua myös ihmiseen?
Eläinlääkäri vastaa:
Suomen ilmasto on tässä suhteessa hyvä asia. Lämpimämmässä ilmastossa on esiintyy sellaisia tauteja ja loisia, joita meillä ei ole käytännössä ollenkaan. Esimerkiksi sydänmato, babesia, kirput ja moni muu.
Osaa oneglmista voidaan hoitaa ja ennaltaehkäistä, osaa ei täällä Suomessa edes tunnisteta.
Kyllä, koiran voi ottaa mukaan Espanjaan. Varmistakaa, että rokotukset on kunnossa. Välttäkää turhaa kosketusta muihin koiriin. Huolehtikaa madotuksista ja loishäädöistä.

Kysymys:
minulla on vuoden vanha mäyräkoira joka pissaa jakakkaa sisälle vaika sen kanssa käy 3-4 kertaa päivässä ulosja se tekee sen aina kun ketään ei ole paikalla?ulkona se vain pissaa kerran ja kakkii kerran? mitäis pitä tehä et sen saisi sisäsiististi?
Eläinlääkäri vastaa:
Sisäsiisteys on koirilla yksilöllisesti kehittyvä ominaisuus ja siihen voi vaikuttaa koulutus.
Viekää koira ulos tarpeilleen aina ja heti kun se herää, osoittaa merkkejä siitä, että se etsii paikkaa tarpeilleen jne. Tämä vaati ripeyttä ja johdonmukaisuutta. Kehukaa kun koira tekee tarpeensa ulos ja nuhdelkaa kun sisältä löytyy jotakin ylimääräistä.

Kysymys:
Minulla on aika vanha chihuahua. Nyt parina vuotena, on ilmaantunut "hengitysongelmia", siis koirani alkaa röhkimään/puhisemaan.olen kuullut että tätä esiintyy kaikilla chihuilla, mutta koirallani sitä on aika paljon. Esim kun leikimme niin parin minuutin pääästä koirani alkaa röhisemään. Koirallani on hieman ylipainoa. Olen huolissani koiran terveydestä, pliis auta.:)
Eläinlääkäri vastaa:
Puhina ei välttämättä ole merkki ongelmasta. Se voi kuitenkin olla esimerkiksi nenäpunkki-loinen, tämä on helppo häätää.
Ylipaino on paha ongelma ja siihen omistajan on puututtava heti. Vähentäkää päivittäistä ruokamäärää, ml. herkut ja namit.

Kysymys:
Meille on ilmennyt ikävä pulma. Meillä on 5.v englanninspringerspanieli uros (leikattu).
Se on tullut meille huonoista oloista ja meille se on sopeutunut oikein hyvin ja se on oppinut luottamaan ihmiseen.
Mutta ongelmaksi on nyt muodostunut sisälle pissailu ja vielä oudommaksi tilanteet tekee se että koira on 8-15 yksin kotona arkisin ja sillon ei tule pissoja.. eikä tule jos päivällä käydään kaupassa tms. Mutta ilta kun tulee ja se jää edes 15min yksin niin heti on pissat!

Olen miettinyt että jos se olisi eroahdistusta/pissatulehdusta tms. niin pissaisihan se jo päivälläkin.
Nyt lähipäivinä on tullut mieleen että voiko olla mahdollista että illalla kun koira jää yksin se ei koe oloaan turvalliseksi ja tekee pissat?
Eläinlääkäri vastaa:
Voisiko olla, että koira tekee pissat sisälle myös päivällä mutta se jää jotenkin huomaamatta? Tämä voisi teoriassa olla merkki jostakin ongelmasta.
Jos taasen koira pissaa vain illalla ja lyhyen yksinolon aikan niin äkkiseltään vaikuttaa, että kyseessä on huono tapa.
Voisi olla hyvä idea pitää tarkkaa kirjaa allakassa vähintään viikon ajan.
Useimmiten sisälle pissaaminen ja merkkaaminen on huono tapa. Tästä tavasta pääsee eroon koiran koulutuksella.

Kysymys:
Meiltä löytyy reilu 8 kuukauden ikäinen uroskoira. Ongelmamme liittyy sisäsiisteyteen tai itseasiassa tarkemmin sanottuna sen puuttumiseen koiralta. Koira tekee kyllä isommat asiansa pääsääntöisesti ulos, satunnaisia poikkeuksia lukuunottamatta. Pissan kanssa onkin sitten aivan toinen juttu.. Kyse ei ole siitä etteikö koiraa vietäisi riittävän usein ulos, sillä laskimme yhtenä päivänä illalla, että koiraa oli käytetty yli kymmenen kertaa päivän aikana ulkona. Vesikupin rajoittamista on myöskin eläinlääkärin kehoituksesta yritetty, tuloksetta. Jos arviolta koiraa käytetään ulkona noin 8 kertaa päivän aikana saattaa pissoja tulla silti sisään saman verran. Koiraa on käytetty jo kahdesti eläinlääkärillä vaivan vuoksi. Pissatulehdusta ei ole, virtsarakossa ei näkynyt kiviä tai muuta ihmeellistä, eturauhaset on myös katsottu. Alamme vaipua jo epätoivoon koiramme kanssa. Koira tietää sisälle pissatessaan tehneensä väärin ja luikkiikin jo valmiiksi karkuun. Koiraa ulos viedessäkin se saattaa pissata neljästi ulkoilun aikana, mutta ei vielä merkkaa taikka nosta jalkaa. Vaikuttaisi jotenkin siltä että se ei saisi rakkoaan kunnolla tyhjenemään.. (Toisinaan muutama minuutti ulkoilun jälkeen, koira saattaa pissata taas jo heti sisään.) Mitään parannusta/muutosta parempaan suuntaan ei asiassa ole muutamaan kuukauteen tapahtunut. Lisäksi koira saattaa myös ollessaan makuuasennossa (hereillä ollessaan) pissata alleen myös ja hetken kuluttua nousee ylös ihmeissään. Onko mahdollista, että koira ei saisi virtsarakkoaan jostakin syystä normaalisti tyhjenemään ja tämän vuoksi pissailee lätäköitä säännöllisen epäsäännöllisesti niin sisälle kuin ulos? Mitä tämä voisi olla?
Eläinlääkäri vastaa:
Eläinlääkäri pystyy poissulkemaan koko joukon sairauksia koiran virtsa- ja verikokeella.

Jos mitään hyvää syytä ei ole löytynyt ja ottaen huomioon, että koira on vielä pentu niin kyse voi hyvinkin olla huonosta sisäsiisteysopista. Koirat oppivat sisäsiisteyden hyvin yksilöllisesti.

Kysymys:
meillä on 8kk uros pelkianpaimen koira joka juo vettä niin paljon kun löytää eli tiskiallas jossa on vettä ainakin 5l juo sen ja sen menee vesaa ja juo kaivon tyhjäksi onkko koira saira
Eläinlääkäri vastaa:
Mahdollisia syitä on useampia. Eläinlääkäri voi selvittää koiran veri- ja virtsanäytteestä onko kyseessä jokin sairaus.

Kysymys:
meillä on 5kk chihuahua ja olen huomannut että sillä on vääntyneet jalat.chihu syö royal canin mini juniorii.onko ruokavaliolla tekemistä ja voiko asiaa korjata asiaa?onko pentu saanut liikaa proteiinia?olen joskus lukenut että jalka vikkaisilla koirillee voi vaihtaa aikuisruokaan jo tässä vaiheessa+mikä aikuisruoka chihuille käy aikuis ruokana kun on ulkonevat jalat?t.paula koljonen
Eläinlääkäri vastaa:
Yleensä ruokavaliolla ei ole tekemistä kehityksen kanssa kunhan ruokinta on järjellisissä puitteissa. Royal Canin kääpiökoiraruoat ovat hyviä. Suurempi merkitys on perintötekijöillä.
Voit huoletta vaihtaa ruokaa toiseen mutta sillä ei pitäisi olla kovin suurta merkitystä.
Koira on vielä kovin nuori ja varmasti rakennetta voi arvioida vasta myöhemmin.
Jos asia huolettaa kovasti niin käy näyttämässä koiraa pieniin koiriin erikoistuneella eläinlääkärillä.

Kysymys:
Onko kissoille reseptivapaata kipulääkettä tai auttaako esim. Arnica (homeopaattinen hoito) tulehduskipuun? Kissani on purrut häntäänsä haavan, jota on hoidettu särkylääkeinjektiolla, antibioottikuurilla ja kaulurilla. Särkylääkkeen vaikutus kesti vain pari päivää ja vaikka kauluri hankaloittaakin, se ei siltä estä täysin kissaa puremasta häntäänsä. Voisiko kipua lievittää siis kotikonstein? Hännän puremisen syytä on hankala selvittää, sillä häntä ei ole murtunut eikä siihen ole tiettävästi osunut mikään.
Eläinlääkäri vastaa:
Tämä on monimutkainen kysymys, tässä lyhyt vastaus. On hyvä ymmärtää muutama perusasia.
Yleensä vammat, sairaudet ja tulehdukset korjaantuvat itsestään - hoidosta huolimatta. Tämä tarkoittaa sitä, että useimmiten hoitoa tai asiaan puuttumista ei tarvita.
Kaikilla lääkkeillä on todellinen vaikutus ja ihmisillä lumevaikutus (placebo). Jopa aivan yleisimmillä kipulääkkeillä voi olla huomattava lumevaikute.
Esimerkki - koeryhmä A saa lumelääkettä ja koeryhmä B saa oikeata lääkettä. Kun molempien ryhmien tuloksista vähennetään lumevaikutus voi oikean lääkkeen vaikutusteho jäädä hyvin epäselväksi. Tämä EI tarkoita sitä, että lumelääke toimisi vaan tarkoittaa sitä, että asiat korjaantuvat usein ilman lääkehoitoa. Tästä kaikesta lisää erikseen jos kiinnostaa.
Lopuksi - homeopatia ei toimi, varsinkaan eläimillä. Hännän puremisen voi lopettaa kieltämällä ja estämällä (tarpeeksi iso kauluri, teillä on liian pieni). Kipulääkitystä ei tarvita.
Tämä vaatii paljon omistajalta mutta tämä on juuri sitä vastuuta, jota lemmikinomistajalta tätyy löytyä.

Kysymys:
Kesyrottani häntä jäi häkin luukun saranaan kiinni sen kiivetessä häkkiin ja hännästä irtosi noin poulen sentin pituinen pala nahkaa, ja haavassä näkyi vähän verta, oli ilmeisesti myös kivuliasta koska rotta huusi ja pelästyi. Tämä tapahtui eilen ja tänään normaalisti kovin aktiivinen rotta on nukkunut koko päivän ja piti houkutella ulos häkistään. Paraneeko tämä itsestään ja onko jotain mitä voin tehdä?
Eläinlääkäri vastaa:
Rotta on varmasti pelästynyt tapahtunutta. Jos rotta muuten vaikuttaa olevan ok niin asialle ei tarvitse tehdä mitään. Tarkkailkaa tilannetta.

Kysymys:
Mitä makupaloja voin antaa maksasairaalle koiralleni?
Eläinlääkäri vastaa:
Melkein mitä tahansa kunhan ei anna liikaa. Suomalaisten koirien yleisin kuolinsyy on ylipaino.

Kysymys:
Meillä on 2 vuotias novascotiannoutaja. Sillä on ulkokierteiset takajalat, mutta ne ei tunnu koiran menoa haittaavan. Yhtenä päivänä tämä koira leikki kaverinsa kanssa ja kotiin tultuaan rupesi tietysti nukkumaan. Sitten kun koira nousi se ontui ja toinen takajalka näytti kipeältä. Kun jalkaa koskettelee ja venyttää koiraa ei koske. Tämä ilmenee välillä toisessa ja välillä toisessa takajalassa. Muuten lenkkeilyn jälkeen jalat on normaalit mutta kun koira on mennyt lumihangessa vaiva tulee taas. Jalkaan saattaa koskea niinkin paljon että koira kulkee kolmella jalalla. Onko kyseessä lonkkavika vai mikä? Ja kannattaako viedä eläinlääkäriin?
Eläinlääkäri vastaa:
Ontumiseen voi olla monta syytä. Lievimmillään tapa, pahimmillaan rakennevika tai -vamma. Äkkiseltään pahimmat mieleen tulevat vammat ovat eri nivelsiteiden vauriot, polvilumpion sijoiltaan meno tai nivelrikot. Hyvä uutinen on se, että jopa nämä pahimmat vauriot voi taitava eläinlääkäri korjata.
Jos ontuminen ei tunnu haittaavaan koiraa niin varsinaista hätää ei ole.

Polvilumpion sijoiltaan meno tai nivelsiteen, ristisiteen katkeaminen- korjattavissa kirurgisella toimenpiteellä. Suositus on mennä erikoistuneen eläinlääkärin luo.

Nivelrikko - antakaa koiralle glukosamiinia sisältävää ravintolisää. Ei haittaa vaikka koiralla ei olisi nivelrikkoa.

Tärkeää - varmistakaa, että koiralla ei ole ylipainoa. Koiran kylkiluut tulisi tuntua helposti. Tollerin paino on tietty koosta riippuvainen mutta tulisi olla n. 20 kilon pintaan.
Kysymys:
Meillä on kaksi poikakissaa (maatiaisia), n 10kk:n ikäinen ja n. 1v 5kk:n ikäinen. Nuorempi on leikkaamaton, melko vähän liikkuva ja todennäköisesti hieman ylipainoinenkin. Vanhempi on leikattu, liikkuvainen ja eläväinen, suht hyvässä painossa. Olemme yrittäneet kehittää pojille sellaista ruokavaliota, joka sopisi molempien tarpeisiin (auttaisi laskemaan pienemmän painoa jne.) mutta vielä ei ole löytynyt yhtään ruokaa joka kattaisi molempien tarpeet. Onko olemassa mitään kissanruokaa joka "sopisi" molemmille? Eri ruokien ostaminen kummallekin ei todennäköisesti toimisi kun vaihtavat aina kesken ruokailun kippoja yms. Haluaisimme kissoillemme hyvän ja terveellisen ruokavalion, mutta kaipaamme asiassa hieman apua..
Eläinlääkäri vastaa:
Ylipaino eläimillä (ja ihmisillä) ei niinkään riipu liikunnan määrästä vaan syömisen määrästä. Ylipainoinen syö enemmän. Ainoa tapa pudottaa painoa on vähentää syömistä. Ruoan koostumuksella ei niinkään ole väliä, jos kevytruokaa syö paljon on se sama kuin jos söisi energiapitoisempaa vähemmän.
Kahden kissan kanssa lihavamman kissan painonpudotus onnistuu käytännössä vain jos kissoja syöttää erikseen. Miten tämän tekee on omistajan päätettävissä. Esimerkiksi: laittaa kissoille ruokaa ja laittaa lihavamman kissan odottamaan muualle. Vasta laihemman kissan syötyä jättää sopivan määrän ruokaa paksummalle, jonka syötyä korjaa ruoat pois.
Molemmille kissoille voi siis mainiosti antaa samaa ruokaa mutta on pidettävä silmällä, ettei toinen kissa syö liikaa.

Kysymys:
Koirallani sanottiin olevan atooppine iho ja sain hoidoksi pestä koiraa vetriderm intensive shampoolla ja intensive conditionerilla, kuinkahan monesti viikossa näillä tuotteilla pitää koiraa pestä?
Eläinlääkäri vastaa:
Nämä tuotteet ovat ihoa hoitavia ja kosteuttavia. Koiralle ei ole haittaa jos käyttää liian usein. Koiraa näkemättä hyvä ohjearvo on kerran viikossa jos iho pysyy sillä kunnossa.

Kysymys:
Uros gerbiilini hännästä on lähteny karvaa n. kolmen sentin matkalta.Karva on siinä kohdassa hyvin ohutta ja nahka näkyy en alta selvästi. Hän on muuten ihan virkeä eikä mitään muuta erikoista näy. Onko tämä vakavaa?
Eläinlääkäri vastaa:
Ei ole. Varmista, että gerbiili saa oikeata ruokaa ja on sopivassa ympäristössä.

Kysymys:
Meillä on 7 kk ikäinen Bolognese- narttu. Ensimmäiset juoksut alkoivat 23.2.2010, eli 11 vrk sitten. Koira pääsi karkaamaan naapuriin jo toisen kerran 5 päivän sisällä, missä on Norjan harmaa hirvikoirauros narussa ulkona. Aikaa meni n.15 min, kun huomasimme, että koira ei olekaan aitauksessa, vaan naapurin koiran luona. Nyt pelottaa että se on astunut meidän koiran. Miten on, voiko olettaa, että näin olisi käynyt? Huomaisiko sen nartusta jotenkin? Nisät sillä on hiukan turvonneet, mutta turpoavatko juoksuaikana muutenkin?? Onko ylipäätään mahdollista että noin suuri uros astuu 3.3kg painavan nartun? Koskaa mahdollisen tiineyden voi varmistaa/testata? Olisimme erittäin kiitollisia pikaisesta vastauksesta!
Eläinlääkäri vastaa:
On täysin mahdollista, että on tapahtunut vahinkoastutus. Joskus astuminen voi tapahtua hyvinkin vikkelästi.
Jos tuo 15 min on tarkka aika niin on melko epätodennäköistä, että uros on ehtinyt astua kunnolla ja irrota.
Jos haluaa olla täysin varma, ettei narttua ole astuttu voi eläinlääkäriltä pyytää tiineyden keskeytystä nyt heti. Jatkossa on hyvä pitää narttu tarkan valvonnan alla.
Varmuus mahdollisesta tiineydestä selviää vasta myöhemmin jos nartusta ottaa ultraäänikuvan (yleensä 28-35 tiineuys vrk). Valitettavasti koirille ei ole tiineystestejä, johtuen erilaisesta hormoonitoiminnasta.

Kysymys:
Toiselta kissaltamme lähtee ihan tajuttomasti karvaa! Se on tavan maatiaista pehmeämpi ja tuuheampi, ei kuitenkaan pitkäkarvainen. Olen sitä nyt tehostetusti harjaillut mutta ei tuo voi olla enää normaalia. Kissat syö ihan markettiruokaa. Voisiko joku lisäravinne tai öljy olla paikallaan? Mitä syitä ja neuvoja liialliseen karvan lähtöön on?
Kissa on 2v leikattu tyttökissa, terve muuten. Matokuuri olisi tarkoitus aloittaa ensi viikolla.
Eläinlääkäri vastaa:
Kissoilta lähtee karvaa kovin vaihtelevasti myös vuodenaikojen mukaan. Karvanlähtö ei siis välttämättä ole oire. Tarkkaile asiaa vähän pidemmällä aikavälillä, jotta selviää muuttuuko karvanlähtö.
Madotus on aina hyvä. Lisäravinteista on harvemmin haittaa ja niitä on tarjolla paljon, esimerkiksi Megaderm.

Kysymys:
Kissani häntä jouduttiin amputoimaan. Haava on kokonaan parantunut jo pitkän aikaa sitten. Ongelmana on kuitenkin sisäiset tikit. Olemme joutuneet leikkaamaan niitä pariin otteeseen kun ne ovat tulleet ulos. Hännässä on edelleen ihan millin terävä tikinpää jonka sormella tuntee. Se on kuitenkin niin lyhyt ettei sitä pysty enää leikkaamaan.. Mitä tehdä?? Vaatiiko se eläinlääkärin hoitoa?
Eläinlääkäri vastaa:
Suositeltavaa on, että eläinlääkäri poistaa tikit. Toimenpide on helppo ja nopea.

Kysymys:
Huomasin pari päivää sitten että valkoisen kissani (2 vuotta, leikattu) korvat punottavat ja niistä on myös lähtenyt karvaa pois.. Olen kokeillut uusia ruokia nytten kun edelliset eivät enää kelvanneet, voisiko se johtua siitä? ruoka-allergia? Onko jotain kotikonsteja mitä vois kokeilla, vai kannattaako viedä eläinlääkärin näytille suoraan?
Eläinlääkäri vastaa:
Kyse tuskin on ruoka-allergiasta. Pysy yhdessä kissanruoassa ja anna kissalle lisäksi lisäravinteita, öljyjä. Hyvä tuote on reseptivapaa Megaderm.

Kysymys:
Mitä tauteja chichilloilla voi olla?
Sopivatko ne ensimmäisiksi lemmikeiksi?
Eläinlääkäri vastaa:
Oikein ja hyvin hoidettuna chinchilla sairastaa tuskin lainkaan. Tavallisimpia sairauksia ovat useimmiten helposti hoidettavat hammasviat, ruoansulatusvaivat, ihon ja turkin sairaudet, silmätulehdukset sekä loukkaantumiset.
Chinchilla sopii hyvin ensimäiseksi lemmikiksi jos on riittävästi kärsivällisyyttä pitää eläimestä hyvää huolta ja antaa sille hyvät elinolosuhteet.

Kysymys:
8,5kk vanhalla saksanpaimenkoirallamme on näkyvissä vain yksi kives. Voiko vielä olettaa toisen tulevan näkyviin vai onko kivesvikaa? Mihin se vaikuttaa ja pitääkö asialle tehdä jotakin?
Eläinlääkäri vastaa:
Oletus on, että kivesten tulisi laskeutua 6 kk ikään mennessä. Mahdollisuus, että ne laskeutuvat myöhemmin, on pieni, mutta ei mahdoton. Tunnetaan tapaus, jossa koiran kivekset laskeutuivat vasta 22 kuukauden ikäisenä.
Kivesvian syytä pidetään perinnöllisenä, kuitenkaan ei varmasti tiedetä kuinka se periytyy. Eläinkokeissa kivesvika on aikaansaatu myös hivenaineden puutoksella (A-, B-vitamiinit, foolihapot yms.).
Joissakin tapauksissa kives voidaan yrittää hieroa alas. Tämä voi onnistua jos jos kives on ohittanut nivuskanavan, mutta on epävarmaa laskeutuuko se alas missään tapauksessa. Kiveksiä on myös yritetty saada laskeutumaan hormonien avulla. Tuloksista ei ole varmuutta. Joissakin tapauksissa voidaan asia korjata leikkauksella. Näistä saa lisää tietoa käyttämällä koira eläinlääkärillä.
Kivesvialle ei tarvitse tehdä mitään, eikä tämä käytännössä vaikuta koiran elämään.

Kysymys:
Tunisian lomamatkalla hoidimme nälkiintynyttä pientä narttu kissaa. Veimme sen myös eläinlääkärille, koska toinen kissa oli purrut sitä.Se sai antibioottia ja kipulääkettä.
Kissalle annoimme kosteaa koiran ruokaa, kissojen kuivamuonaa ja maitoa.
Lähtiessämme kissa ei ollut kakannut kahteen päivään. Maha oli kovin pullukka ja eläinlääkäri otaksui kissan ehkä odottavan pentuja.
Nyt minua mietityttää, syötimmekö kissalle liian paljon ruokaa. Jatkossa ,miten kulkukissoja voi syöttää.
Eläinlääkäri vastaa:
Uusien kissahoidokkien ensiapuna on hyvä myös madottaa kissa. Tätä ei voi tehdä liian usein. Jos kissan vie eläinlääkärille niin kipulääkkeitä tärkeämpi olisi rokotus.
Kissaa tuskin voi syöttää liikaa vaikka nälkäinen kissa paljon syökin.
Kissanruoka on paras.

Kysymys:
Minun 6kk poikakanini on alkanut pissiä ympäri taloa Ennen se pissi häkkiinsä tai wc:n lattialla. Se voi
jopa pyöriä jalkojemme ympärillä ja voi jopa pissiä jalkojemme päälle. Olisin kiitollinen jos löytyisi apaua.
Eläinlääkäri vastaa:
Tähän on kaksi keinoa. Yksi on, että pitää kania häkissä. Toinen on, että kanipojan kastroi eläinlääkärin toimesta. Toimenpide on helppo eikä haittaa kanin elämää muuten kuin lisääntymisen (ja pissimisen) kannalta.

Kysymys:
8kk ikäinen ennen sisäsiisti beagletyttömme on alkanut taas pissailemaan sisälle. Lattioille ja sänkyihin. Lisäksi se on alkanut karkailemaan pihasta. Vanhempani hermot ovat katkeamispisteessä ja koira uhataan laittaa ulos häkkikoiraksi!!
Meillä on pikkulapsia, joten mietin että voiko koiralla olla stressiä niistä minkä vuoksi se pissailee?? Kun lapset juoksee koiran perässä ym... vai voiko olla ihan normaalia että murrosiässä sisäsiisteys unohtuu? Miten silloin toimitaan??? Juoksua ei koiralla ole vielä ollut. Vai onko sillä pissatulehdus tai jtn? Pitäisikö koira käyttää lääkärissä?
Toivoisin saavani pikaisen vastauksen, sillä vanhempani tosiaan uhkaavat hankkiutua koirasta eroon!!!! Sitä en kestäisi!!!!!!!!!
Eläinlääkäri vastaa:
On todennäköistä, että koiralla on uhmaikä. Holtittomaan pissaamiseen auttaa vain tiukka tapakoulutus.
Pidä koiralle kuria, nuhtele (kovasti) pissaamisesta ja muusta hölmöilystä - tämä on koiran parhaaksi.
Tarvittaessa pyydä apua asiantuntevalta koiran kouluttajalta.

Kysymys:
Mietin toisen koiran hankkimista ja haluaisin sekarotuisen pienikokoisen koiran. Löytökoiria olisi paljon Romaniassa ja Espanjassa. Mikä on teidän kokemuksenne ja tietonne näistä löytökoirista: ovatko ne tuoneet tarttuvia tauteja Suomeen? En tietenkään halua ottaa riskiä, että toinen koirani sairatuu. Kaverini pelotteli näillä taudeilla, mutta esimerkiksi Romanian löytökoirien sivuilla oli tarkat selostukset, että he antavat kaikki mahdolliset rokotteet koiralle ja koira käy pariin otteeseen eläinlääkärillä ennen luovuttamista. Uskaltaako koiran ottaa ulkomailta?
Eläinlääkäri vastaa:
Ei kannata. Ainoat rabies-tapaukset Suomessa ovat juuri näistä löytökoirista. Vaikka rokotukset, madotukset ja ell tarkastukset eivät paljoa maksa niin kumma kyllä on tullut ilmi tapauksia, joissa löytökoirakennelit ovat suurta vaivaa nähden väärentäneet näitä todistuksia.
Jos haluat pienen koiran niin neuvo on, pysy kotimaisissa.

Kysymys:
Minulla on vuoden ikäinen westiuros. Ongelmana on ihmisiä päin/ television lähetyksiä kohti hyppiminen. Ei usko Ei sanaan, vaan alkaa murista ja purra omistajaansa tämän kieltäessä. Auttaisiko koulutuksen lisäksi lääkitys?
Eläinlääkäri vastaa:
Lääkitys ei mutta koulutus kyllä. Äkkiseltään tämä vaikuttaa melko tyypilliseltä käytösongelmalta, jossa ratkaisu on tiukka asenne. Apua saa asiantuntevilta koirankouluttajilta.

Kysymys:
Tarkennan vielä edellistä kysymystä, liittyen toisen koiran karvan jyrsimiseen. Eli koiraa on kielletty tätä tekemästä, ja uskoo kun kielletään. Mutta kun koirat jäävät keskenään, voi se tehdä toisen turkkiin todella ikäviä lovia. Eli onko ainoa toivo vain koirien eristäminen toisistaan kun jäävät keskenään?
Eläinlääkäri vastaa:
Kyllä varmasti onnistuu. Kuonokoppa on helppo ja varmasti toimiva.

Koiraa voi myös kieltää jälkikäteen vaikka ei itse ole tapahtumahetkellä paikalla. Jos kyse on käytöksestä niin tärkeää on olla jämpti ja jämäkkä, ehdoton.

Kysymys:
Meille tuli neljän (2n+2u) koiran lisäksi yksi 3 vuotias uros muutama viikko sitten. Tällä uroksella on tapana jyrsiä lovia toisen turkkiin lantion kohdalle. Sain kuulla että on tehnyt tätä jo aikaisemmassa kodissa pitkään. Itse olettaisin että kyse olisi dominoivasta tavasta? Mutta onko tälle tehtävissä mitään?
Eläinlääkäri vastaa:
On tehtävissä. Helpoin tapa on kieltää koiraa tekemästä niin. Kuulostaa yksinkertaiselta mutta toimii jos on ehdoton.

Kysymys:
Meillä on noin 9v sekarotuinen koira.Sillä on noin kämmenen kokoinen karvaton alue ilmestynyt selkään.Iho näyttää siistiltä,luultavasti hiukan kutittaa.Lisäksi normaalista poiketen seisoo kopin katolla ja näyttää nukahtavan seisolleen huojuen ja lähes pudoten sieltä.Häntä ja pää painuksissa silloin.
Rokotuksia ei ole koskaan saanut,ei muita sairauksia tai vaivoja ennen.
Tähän asti ollut hyvin pirteä ja nytkin välillä reipastuu toisen koiran kanssa leikkimään.
Mikähän vois olla syynä oireisiin ja voiko olla tarttuvaa?On kokoajan kosketuksissa toiseen koiraamme.
Kiitos avusta jo etukäteen.
Eläinlääkäri vastaa:
Karavaton alue voi olla seurausta kylmettymisestä (jos vaikka koira nukkuu kopissa selkä seinää vasten), ihosairaudesta, ulkoloisesta, ruokavaliosta tms.
Asian selvittäminen voi olla vaikeaa.
Suositeltavaa olisi antaa koiralle monipuolista ruokaa, jossa on tarpeeksi rasvoja. Tarkastakaa koppi ja koiran paikka. Tehkää koiralle loishäätö. Jos tilanne muuttuu huonommaksi niin ottakaa yhteyttä eläinlääkäriin.
Jos koira näyttää nuokkuvan ja nukahtelevan seisaaltaan niin syynä on se, että se on väsynyt. Syytä tähän voi olla monia. Aloittakaa tarkastamalla ja huoltamalla koiran koppi ja paikka. Koiraan saa lisää reippautta kävelyttämällä sitä, lisäämällä virikkeitä ja antamalla hyvää ruokaa.
Rokotukset on hyvä laittaa ajan tasalle eikä maksa kuin muutaman kympin. Ilman rokotesuojaa koira voi saada tartunnan vaikka ei koskaan aikaisemmin olisi sellaista saanut.
Madottakaa koirat säännöllisesti, matolääkkeitä saa apteekista ilman reseptiä.

Kysymys:
Mulla on 17vee täyttävä poikavanhuskissa, joka on nyt oksennellut viikon verran, valmisruuista ei kelpaa kuin tonnikala-ateriat, itsekeitetyt lihat ym. kelpaavat. Hieman alakuloiselta Mökö vaikuttaa, mutta juo normaalisti ja käy vessassa. Olisiko eläinlääkärillä käynti aiheellista nyt? Homma alkoi toista viikkoa sitten, kun yritin syöttää valmisruuan seassa matolääkkeen...
Eläinlääkäri vastaa:
Pitäytykää siinä ruoassa, joka maistuu kissalle parhaiten. Tarkkailkaa kissaa ja jos vaikuttaa siltä, että kissan olo muuttuu huonommaksi niin kääntykää eläinlääkärin puoleen.

Kysymys:
Hevosesta. Kannattaako mennä katsomaan myytävää IC-hevosta jolla on rupea etusissa? VAi voiko se olla myös vaaratonta rupea? Ja mitä se rupi oikeastaan tarkoittaa? Kuulemma rupi välillä pois,onko se vaikea hoidettava ja voiko pahentua?
Eläinlääkäri vastaa:
Hevosilla esiintyy rupia, rupilinjoja yms. eri kohdissa ja monesta eri syystä.
Selässä ja kyljissä saattaa esiintyä kurarupea, hyönteisten puremista aiheutunutta rupea jne.
Jotkut hevoset ovat myös herkkiä hyönteisten puremille, jolloin niiden ihoon voi syntyä märkäisiä rupia, jotka vaativat hoitoa ja puhtaanapitoa.
Yleensä ruvet ovat hoidettavissa kun on selvinnyt mistä ruvesta on kyse.
(Hevosella kuuluu olla jalkojen sisäsivuilla sarveisainemuodostuma, ns. yönsilmä.)

Kysymys:
Talvikkopojallani (n. 1v 5kk) on tässä jo aika kauan esiintynyt karvanlähtöä mahan alla, leuan alla ja etujaloissa. Hamsterini nuolee ja raapii itseään usein, iho hilseilee vähän selästä ja niskasta sekä etujalat ovat punaiset. Mitä minun pitäisi tehdä sen kanssa?
Loishäätöä on kokeiltu, puru on vaihdettu mörttiin ja olen lisännýt proteiinia, vihanneksia, hedelmiä yms. ruokavalioon.
Hamseri on muuten ihan hyvässä kunnossa. Liikkuu, syö ja juo. Juominen on aika runsasta, mutta se on aina juonut aika paljon.
Eläinlääkäri vastaa:
Keskimääräinen elinikä venäjänkääpiöhamsterilla on n. 2 vuotta. Hamsterisi on siis iäkäs.
Tärkeää on, että huoneenlämpö on 18 - 22 astetta. Liian kuuma voi aiheutta iho-ongelia.
Älä pese hamsteria mutta anna sille Megaderm-lisäravinnetta.

Kysymys:
Mitkä maitohappobakteerit pystyvät kiinnittymään / ovat hyödyllisiä koirille?

Monet koirille brändätyistä probiootti-tuotteista sisältävät paljon muutakin. Niinpä haluaisin tietää mitkä maitohappobakteerit ovat koirille hyviä. Tämän tiedon avulla voisin hankkia myös ihmisten tuotteita ja antaa niitä turvallisin mielin.
Eläinlääkäri vastaa:
Ainakin nämä: Lactobacillus acidophilus, Stroptococcus faesium, Bacillus subtillis.

Kysymys:
Onko mahdollista että antamani siankorva koiralle aiheuttaa voimakkaan kuolaamisen?
Eläinlääkäri vastaa:
Kyllä. Etukäteen kuolaaminen voi johtua siitä, että koira haluaa herkun. Syömisen aikana ja heti sen jälkeen kuolaa erittyy paljon koska kyseessä on kuivattu herkku.

Kysymys:
Hei!
11-vuotias uros westie Arska on alkanut merkkailemaan sisälle. Uusi sohvakin on jo viikon aikana kahteen kertaan pissattu. Yleensä tämä ulkona haistelu on kestänyt n.2 viikkoa, mutta nyt jo reippaasti toista kuukautta. Pallit pois? mutta joku sanoi että näin iäkkäällä koiralla nukutus on jo riski. Muuten se on hyvässä kunnossa. Mikä avuksi?
Eläinlääkäri vastaa:
Koiralla voi olla iäkkäille koirille ominaisesta vaivasta, joka ei ehkä ole vain merkkaamista.

Koiralla saattaa olla myös esimerkiksi kasvain tms. joka aiheuttaa lisääntyneen virtsaamistarpeen. Tämä selviää eläinlääkärikäynillä.

Kastrointi ei ehkä ole paras ratkaisu koska se voi myös vähentää virtsanpidätyskykyä (eli pahentaa ongelmaa).

Jos ei tutkituta koiraa niin ratkaisu on tiheämpi ulkoilu ja siäsällä käyttää uroskoirille tarkoitettuja pissipöksyjä.

Kyllä, iäkkäälle koiralle nukutus ja rauhoitus on aina riski.

Kysymys:
15-vuotias Nova Scotian noutaja-koirani on yskinyt pahasti ja sai vaivaan antibioottikuurin. Vaiva parani hetkeksi, mutta palasi sitten, jolloin eläinlääkäri määräsi uuden kuurin, tällä kertaa kuukauden mittaisen. Kuuri tuntuu aika pitkältä ja nyt koira on alkanut oksentelemaan. Se on myös levoton eikä ruoka aina maistu ja kun maistuu niin sitten parin tunnin kuluttua oksentaa. Koira kuitenkin virtsaa ja ulostaa normaalisti. Ylostemäärät ovat tietysti vähäisempiä kun ruokaakaan ei ole paljoa ehtinyt imeytyä. Voiko tämä johtua antibiooteista? Kannattaisiko kuuri jättää kesken? Yskä on kuitenkin helpottanut jo huomattavasti.
Eläinlääkäri vastaa:
Syötä kuuri loppuun. Antibiootit ärsyttävät vatsaa ja luultavasti siitä johtuu tuo oksentelu.
Suosittelen antamaan koiralle STOMAX-nimistä ravintolisää, joka on tarkoitettu vatsan hyvinvointiin. Se suojaa vatsaa antibiootin ärsytykseltä.
Toinen apu voi olla koiranruoan vaihto.

Kysymys:
kuinka toimia jos koira käy omistajan kimpuun sitä toruessa.koira on muuten rauhallinen sen kanssa ollessa mutta sillä todettu ero-ahdistus otimme koiran kun se oli 1.v ja on nyt 3.v ja alkanut olemaan agressiivinen kun sitä komentaa.
Eläinlääkäri vastaa:
Suosittelen kysymään neuvoa kokeneelta ja osaavalta koirankouluttajalta. Asia saadaan varmasti kuntoon.

Kysymys:
Koiramme söi kaksi päivää sitten kanan koipireiden luut. Rodultaan se on shetlanninlammaskoira (4kk). Kuinka kauan kestää, että luiden (sirujen) pitäisi tulla ulos? vasta muutamia olen nähnyt kakan mukana tulevan eilen ja vähän tänään, ja kumminkin kun ajattelee niin aika suurihan se koipi on. Röntgenissä koiran suolistossa ei yksittäisiä isompia luunpaloja ollut nähtävissä, vain paljon ruokamassaa koska parsaa on urakalla syötetty. Sieltähän niiden luiden luulisi kuitenkin näkyvän. Lääkärissä annettiin ohjeeksi syöttää vielä parsaa ja parafiiniöljjyä kaksi päivää.
Koiran käytöksessä ei muutoksia. pirteä oma itsensä, tavaraakin suolesta tulee normaalisti, kaipailisin vain niitä luupaloja sieltä ulos..
Kiitos vastauksesta!
Eläinlääkäri vastaa:
Luunsirut voivat olla pitkäänkin suolistossa. On myös mahdollista, että osa siruista on sulanneet, jolloin niitä ei ulosteen seasta näe.
Ei kannata olla huolissaan jos on röntgenilläkin jo katsottu.
On myös hyvä tietää, että raaka kananluu (ei kuivunut) on pehmeää ja rustomaista, eikä ole pahaksi koiralle.

Kysymys:
chihahua 3 kk painaa noin 1,3 kg, pari kolmeviikkoa raapinut itseään ja nyt alkanut pureksia myös tassujaan. Auttaako Viacutan-öljy ja voiko sitä antaa ohjeen mukaan joka päivä noin pienelle pennulle?Ohje 10 kg kohti yksi painallus. El antoi varotoimena niskaan lääkkeen mahdollisia ulkoloisia varten, mutta ei se rapsutus ole mihinkään loppunut. Voiko olla ruoka-allergia tms. pitäisikö vaihtaa ruoka vai mikä sillä reppanalla oikein on???
Eläinlääkäri vastaa:
Suosittelen mieluummin annettavaksi Megadermiä, joka on Viacutania monipuolisempi.
Valitkaa ruokavalioksi mahdollisimman hypoallerginen koiranruoka (esim. James Wellbelowed, Golden Eagle). Loishäätö, siis madotus, kannattaa tehdä myös.
Raapiminen ja rapsuttelu voi johtua myös pitkään jatkuneesta kuivasta talvikelistä.

Kysymys:
Minulla on suunnitelmissa ottaa lähiaikana 2 koiraa. Haluaisin 2 saksanpaimenkoira urosta, niinpä kysymys kuuluukiin että onko hyvä vai huono asia jos koirat ovat veljeksiä? Vai onko parempi ottaa eri poikueista? Olen saanut asiasta sekä myötä että vastaan vastauksia.
Eläinlääkäri vastaa:
Koirat ovat kaikki yksilöitä, eikä tuosta voi oikein sanoa paljon enempää.

(Sen sijaan voi olla kaikkein järkevintä ottaa ensin yksi koira, kasvattaa ja kouluttaa se. Vasta tämän jälkeen toinen koira.)

Kysymys:
Minulle on tarjottu kolmijalkaista saksanpaimenkoiraa (3v). Koiraa ei lopeteta vaikka en sitä ottaisikaan,joten säälistä en ole sitä ottamassa,vaan sen ihanan luonteen takia. Menetti jalkansa vuosi sitten onnettomuudessa (etujalka), ja jalka amputoitiin. tämän jälkeen Koira on elämäniloinen ja pärjää hyvin vain kolmella jalalla. Kipuja ei näytä olevan. Kysymys onkin: Mitä vaivoja tämä kolmijalkaisuus voi tulevaisuudessa aiheuttaa (lonkat,selkä jne)? Voiko koira elää ns. täysipainoisen elämän vaikka vain kolmella jalalla? Kuinka kauan amputoinnista voi esiintyä haamusärkyä? Onko idea ottaa koira tuhoon tuomittu?
Eläinlääkäri vastaa:
Ei ole tuhoon tuomittu idea ollenkaan. Tärkeätä tällaisen koiran kanssa on pitää koira hyvässä lihaskunnossa ja normaalipainoisena. Lihaskunto on huomattavan tärkeä ja estäisi monen nelijalkaisenkin rakenneongelmat.
Pidä koira hoikkana ja hyväkuntoisena.

Kysymys:
Puolitoistavuotiaalla shelttinartullamme on ajoittaisia hengitysongelmia. Kohtaukset kestävät noin puoli minuuttia tai vähemmän ja niitä tulee melkein päivittäin. Kohtauksen aikana koira ikään kuin ryystää ilmaa nenän kautta sisään. Olemme lukeneet vaarattomista sisäänpäin aivastuksista, voisiko tämä olla sitä vai mahdollisesti jotain vakavaa?
Eläinlääkäri vastaa:
Käytä koira eläinlääkärillä, joka voi tarkistaa onko koiralla nenäpunkki. Jos on niin se on helppo häätää.

Kysymys:
Minulla on seitsemän vuotias damatiankoira . Koirani on syönyt jo useamman kerran harjussa ihmisen ulostetta . Kuinka vaarallista se on koiralle jos esim. ihminen käyttää lääkkeitä ja koira syö ulostetta ? Tänään koirani söi taas ulostetta ja on nyt illalla hyvin rauhallinen ja kuiva kirsu ( eikä ole vaatinut ruokaakaan ) Koira ei ole muutenkaan mitenkään nirso vaan päinvastoin syö vaikka mitä . Pelkäämme myös sitä että koiraan on voinut tulla jotain sairauksia ihmisestä ?
Eläinlääkäri vastaa:
Ihmisten ulosteiden syöminen on lähinnä esteettinen ongelma. Terveydellistä haittaa siitä ei ole mutta ei ole myöskään hyötyä.

Kysymys:
Minulla on (tietääkseni n 4-6-vuotias, en ole täysin varma iästä) hermeliinikaniuros. Se on eloisa ja virkeä, mutta eräs ongelma on jatkunut jo useita viikkoja: kani repii/nuolee/puree karvojaan KOKO ajan (paitsi silloin kun sitä silittelee)! Yhdessä vaiheessa sen kaula oli täysin karvaton ja kirkkaanpunainen. Siihen kuitenkin kasvoi karva takaisin, mutta nyt kani on aloittanut karvojen puremisen uudestaan, erityisesti kaulasta, vatsan alta ja kyljistä. Kanilla tuntuu myös valuvan kuolaa todella paljon, erityisesti ruokailun jälkeen. Tämän seurauksena kanini haisee aivan hirveältä!
Olen pyytänyt vanhempiani viemään kania eläinlääkäriin näytille jo kymmeniä kertoja, mutteivät he suostu. Toivottavasti osaisitte auttaa tai neuvoa!
Eläinlääkäri vastaa:
Kanilla voi olla loisia, kuiva iho tai kyseessä on stressi.
Loishäädön voit tehdä apteekista reseptivapaasti saatavalla lääkkeellä.
Varmista, että kanin turkissa ei ole takkuja, joita se yrittää poistaa. Harjaa kania.

Kysymys:
Marsullani on nysty suussa etuhampaiden edessä toisella puolella huulihalkiota (ilmestynyt lyhyessä ajassa). Nysty on saman värinen kuin huuli. Haluaisin tietää onko syytä mennä näyttämään sitä eläinlääkärille sillä se ei varsinaisesti haittaa syömistä.
Eläinlääkäri vastaa:
Kyse on luultavasti kasvaimesta tai syylästä. Jos asia häiritsee niin suosittelen eläinlääkärikäyntiä.

Kysymys:
Meidän kääpiöpinseri uroksemme leikattiin pari vuotta sitten, ja sen jälkeen sen ruokahalu kasvoi. Nyt se syö mielellään mitä tahansa, ja onkin lihonut todella paljon. Tällä hetkellä se kuitenkin saa vain koiranraksuja ja "yrjölän puuroa". Se on silti todella pyöreä mahan alaosasta, ja lisäksi se on ainakin vuoden ajan juonut todella Huolestuttavan paljon vettä päivittäin, ainakin kaksi isoa kippoa! Voiko se olla merkki jostakin sairaudesta? Se on jo seitsemän vuotta vanha.

Lisäksi se ei ole pitkään pitkään aikaan halunnut lenkille, vaikka ennen se viihtyi lenkillä tuntikausia. Talvisin se ei kyllä muutenkaan käy paljon ulkona, mutta kesäisin. Voiko sillä olla jotain ongelmia jaloissa tms, mistä sen voi huomata?

Sitten vielä: luin jostakin sivulta jotain nenäpunkista tai vastaavasta, voisiko meidän koiralla olla sellainen, koska se kuorsaa ja tuhisee todella paljon? Mitä sille tulee tehdä?

Toivottavasti selitin tarpeeksi selkeästi ;)
Eläinlääkäri vastaa:
Lihavuus johtuu siitä, että koira syö liian paljon. Ainoa tapa laihduttaa on vähentää sille annettavaa ruokamäärä.
Ala heti koiralle dietti, koska sen painon on pudottava. Ylipaino on koiralle paha asia.
Vähennä aluksi ruokamäärä puoleen nykyisestä. Ruoki koira vain ruokakiposta, ei herkkuja tai puruluita tms. Pidä kirjaa ruoan määrästä.

Runsas juominen voi olla merkki vaikka diabeteksesta. Asia selviää eläinlääkärillä.

Koiran haluttomuus lenkkeillä johtuu siitä, että se on paksu. Vähennä painoa ja ala lenkittämään koiraa.

Seitsemän vuotta ei ole vanha, kääpiöpinserillä tuo on vielä nuori ikä.

Oireet eivät viittaa nenäpunkiin. Ehkä lähinnä ylipainoon.

Kysymys:
Minulla on muutamia kysymyksia noin 13-vuotiaasta koirasta.
1. Ollaan todettu että se saa koiranruoista ripulia.
Nykyään me syötetään koiralle banaania, leipää ja makkaraa, eikä se enää ripuloi. Tiedän että makkara on todella epäterveellistä joten olen kokeillut muitakin ruokia esim: jauhelihaa ja mukana pikkasen kaurapuuroa, mutta siitäkin sille on tullut mahavaivoja.
Mistä johtuu että se saa mahavaivoja kaikista muista liharuoista paitsi epäterveellisen suolaisesta makkarasta? Ja millä ruoalla meidän kannattaisi korvata makkara?
2. Koira tekee välillä silleen että ensin se nuolee jalkaansa ja sitten rapsuttaa korvaansa ja ulisee, sitten taas nuollaan jalkaa ja tämä toistuu.
Mistä tämmöinen käytös voisi johtua?
3. Miten koiran korvat putsataan, voiko putsauksessa käyttää ihmisille tarkoitettua Oro cleania?
4. Koirallani on hammaskiveä ja se pitäisi poistaa, mutta minua pelottaa koiran nukuttaminen eläinlääkärillä. Voiko hammaskiveä poistaa ilman että koira nukutetaan tai rauhoitetaan voimakkaasti?
5. Koirani nuolee aika ajoin sukupuolielintään ja ulisee/haukahtelee, mistä tämmöinen käytös voisi johtua?
Eläinlääkäri vastaa:
1. Pysy makkarassa jos siitä on vähiten ongelmia.
2. Äkkiseltään tuo vaikuttaa koiran käytöstavalta, ts. se tekee tuota huvikseen.
3. Puhdista korva Oropharman tai Virbacin korvanpuhdistusaineella.
4. Kyllä, hammaskiven voi puhdistaa ilman rauhoitusta. Hammaskiven koostumusta ja määrää voi muuttaa myös PlaqueOff-ravintolisäaineella.
5. Luultavasti kyse koiran käytöstavalta, ts. se tekee tuota huvikseen.

Kysymys:
Mikä mahtaa olla vikana, kun tyttökissa ei suostu menemään kissanvessaan isommille tarpeilleen? Tyttö lopetti wc:ssä käynnin ihan yllättäen ja alkoi tehdä isompia tarpeitaan wn:n lattialle.
Mistä tällainen käytös voisi johtua??
Onko mahdollista, että kissa alkaa vierastaa jotakin hiekkalaatua tai jopa omaa wc:tä?
Meillä on myös toinen kissa, joka on leikattu uros ja tyttökissaa nuorempi. Voiko wc-käytös johtua toisesta kissasta, vaikka se ei olekaan mikään uusi tulokas?
Eläinlääkäri vastaa:
Kyllä, se on mahdollista, että kissa alkaa vierastaa vessaa tai hiekkalaatua. Mutta kissan voi opettaa käyttäämään vessaa uudelleen.
Tehkää näin, peskää vessan lattia huolella ja käyttäkää siihen karkotetta (Getoff tai muu aine), pitäkää kissanvessan hiekka puhtaana ja tuoreena. Jos lattialta löytyy pökäleitä niin siirtäkää ne kissanvessaan.

Kysymys:
Kissani on melkein 1.5 vuotta ja ongelmana on ettei se suostu enää kunnolla syömään.
Olen ensinnäkin antanut sille joka pv kuivaruokaa jota se on syönyt aika hyvin. Märkäruuasta hän syö vaan kastikkeen. Kuivaruokaa pikkunen söi kaikkia eri merkkejä ja makuja. mutta kun ostimme kissalle (Perfect Fit) nimistä ruokaa. Se suostui syömään enää vain sitä, eikä edes sitäkään melkein enää. Olen tarjonnut pikkuselle joka pv normaaleja ja vaihtelulla kuivaruokaa ja märkäruokaa monia eri merkkejä ettei se tylsistyisi yhteen samaan.Mutta hän ei suostu syömään niitä, vaan pelkästään Perfect Fit:tiä ja ei välillä sitäkään. Mitä minun pitäisi tehdä ?
Eläinlääkäri vastaa:
Jos kissan kunto ja paino on normaali niin asiasta ei kannata huolestua. Kissalle kannattaa etsiä sille maistuva ruoka ja pitäytyä siinä.
On hyvä muistaa kissan säännöllinen madotus ja rokotus.

Kysymys:
Havaitsimme koirallamme (harmaa norjanhirvikoira) täitä, laitoimme exspot liuokset iholle selkään lapojen väliin ja hännän tyveen siitä on kaksi päivää ja vieläkin löytyy eläviä täitä, kauanko kestää että täit kuolevat?, täytyykö hoito uusia?
Eläinlääkäri vastaa:
Loishäädön yhteydessä tulisi tehdä perusteellinen puhdistus koirankopissa, pahnoissa, koiranpedissä, tarvikkeissa ja kaikissa paikoissa missä koira oleilee. Tämä siksi, että muuten häädettyjen täiden tilalle tulee häädön jälkeen uudet täit. Tässä ei kannata säästellä vaivaa vaan tarvittaessa kannatta vaikka rakentaa uusi koirankoppi.
Kyllä, hoito tulee uusia.

Kysymys:
Hei, haluaisin kysyä, mistä tämmöinen käytön johtuu. Eilis aamuna heräsin ja katsoin hamsteriani. Se ei liikkunut. Otin sen syliini, mutta se ei paljon silloinkaan liikkunut, mikä oli epätavallista. Laitoin sen sitten lattialle, ja se liikkui siinä hiiiitaaasti, ja tärisi ihmeellisesti. Vein sen sitten alakertaan ja tarjosin sile kurkkua, mutta se ei syönyt. Menin takaisin yläkertaan, ja laitoin sen peiton alle hetkeksi nukkumaan, ja kun se heräsi, se oli taas ihan tavallinen. Mistä tämmöinen johtuu?
Eläinlääkäri vastaa:
Kyseessä voi olla ruoansulatushäiriö, lievä kohtaus tai moni muu syy. Pienillä eläimillä isokin kohtaus voi jäädä loppujen lopuksi melko epädramaattiseksi ja eläin vaikuttaa hyvin toipuneelta.

Kysymys:
Kissani nenän pieleen ilmestyi muutama päivä sitten pieni karvaton laikku. Tänään huomasin että laikku on hieman verestävä. Luin netistä artikkeleita sieni-infektiosta, mutta kai ihottumaan voi olla myös jokin muu syy? Minulla on kolme nuorta kissaa, eikä niillä ole aiemmin ollut minkäänlaista ihottumaa Olen köyhä opiskelija ja täällä jo panikoin kalliista sieni-infektiohoidoista.
Eläinlääkäri vastaa:
Kuvatun kaltaisen laikun voi aihettaa moni eri syy. Luultavasti kyse ei ole ihottumasta vaan pienestä vammasta.
Sieni-infektio on mahdollinen mutta epätodennäköinen.
Paras neuvo on odottaa, tehdä muistiinpanoja vaikka kerran viikossa ja katsoa miten asia kehittyy (tai unohtuu).

Kysymys:
Hommasin juuri viikko sitten itselleni sekarotuisen uroskoiran (dobermanni/suomenajokoira) ikää on 8 kuukautta. Sillä ilmeni sellainen vaiva että se ei osaa pidättää virtsaa jos se säikähtää se alkaa juosta ympäri asuntoa ja virtsaa mennessänsä. Olisin kiitollinen pikaisesta vastauksesta. Miten voin toimia? En tiedä miten koiraa on kohdeltu sen edellisessä paikassa, mutta onko mitään keinoa millä saisin koiran uskomaan että minua ei tarvitse pelätä. Koira virtsaa myös silloin jos tulee vieraita kylään.
Eläinlääkäri vastaa:
Koirat ovat yksilöitä ja jokaisella on oma temperamentti, luonne ja persoonallisuus. On olemassa koko joukko syntymästään arkoja tai säikkyjä luonteita joita voi olla vaikea muuttaa. Luonteenpiirteet eivät yleensä johdu koetuista asioista.
Virtsan karkailu johtuu osin siitä, että koira on vielä kovin nuori. Tätä pystyy vähentää viemällä koiran ulos mahdollisimman useasti. Toimiva vinkki on myös uroskoirien pissipöksyt.

Kysymys:
Keskikokoinen sekarotuinen koira on alkanut nuolla-kirputtaa etutassujaan,eli normaalia enemmän.Kun tassuja katsoo ei mitään haavoja tms.ole.Tassujen ihonväri on kuitenkin tummanpunertava. Takatassuja koira ei nuole ja väri niissä on vaal.punainen(norm.värinen). Jos kyse olisi allergiasta olisihan takatassuissakin jotain "kutinaa". Koiran turkki ei hilseile tms. Mietinkin onko nyt kyse allergiasta, jostain "sienitaudista" kuten ihmisillä on , vai onko nämä kylmät pakkaset aiheuttaneet jotain? Koiraa lenkitetään normaalisti vaikka pakkasta onkin,koska se ei mitenkään näytä että tassuihin koskisi tai palelisi.Jos on saanut kylmää,miksi vain etutassut oireilevat? Kiitos
Eläinlääkäri vastaa:
Kyse on melko varmasti pakkasen ja talven seurauksia. Kovasta nuolemisesta ja kirputtamisesta voi tosin olla seurauksena jonkinasteinen ihotulehdus, josta voi olla hankala päästä eroon.
Tassut olisi hyvä pitää kuivina. Tee näin, ennen lenkitystä laita valmiiksi pesuvati, jossa on esimerkiksi Betadine-liuosta (saa apteekista). Laita valmiiksi myös kuivasta varten pyyhe. Kun tulet kävelylenkiltä niin pidä koiran molempia jalkoja liuoksessa vähintään 7 minuuttia (kts. aika kellosta). Sen jälkeen taputtele pyyhkeellä tassut kuiviksi. Kiellä koiraa nuolemasta tassuja.
Toista niin pitkään kuin itse pystyt, vähintään kuitenkin viikko. Tämä auttaa takuuvarmasti tassujen mahdollisiin kutinoihin, ihotulehduksiin, tiesuolan yms. kiusoihin.

Kysymys:
Noin viikko sitten nuori saksanpaimenkoiranarttuni ontui ja aristi jalkaansa. Jalasta löytyi aivan varpaiden yläpuolelta kova patti, joka ei ole aina ollut siinä, ja epäilen, että aristaminen johtui patista. Nyt koira kyllä kävelee normaalisti eikä arista jalkaa enää, mutta minua patti vaivaa. Se on kova ja muljahtelee, kun sitä painaa. Olenko turhaan huolissani, vai pitäisikö sitä mennä näyttämään eläinlääkärille?
Eläinlääkäri vastaa:
Pääsääntöisesti patti tai patit koiran varpaissa on vaaraton eikä vaadi toimenpiteitä.
Jos asia huolestuttaa kovasti niin patin voi poistattaa eläinlääkärillä.

Kysymys:
Hommasimme vanhemmalle kissallemme (1.5v) uuden leikkikaverin joka on nyt 12vko vanha. Kissa on nyt ollut 1.5 viikkoa meillä ja kolme ensimmäistä päivää oli molemminpuoleista sähinää ja murinaa. Tämän jälkeen kissat ovat pesseet toisiaan ja nukkuvat samassa kopassa ja vierekkäin. Normaalia takaa ajoakin on. Mutta minua huolestuttaa se, että vanhempi kissa monesti, vaikka esim kesken pesun, saattaa kaataa pennun maahan ja pitää ottessaan kovasti, jolloin pentu parkaisee. Tätä tapahtuu myös monta kertaa päivässä niin, että isompi jahtaa pentua ja kaataa tämän maahan eikä päästä pois, vaikka pentu ulisee tai sähähtää. Tähän toki mennään väliin, mutta aina se vähän hirvittää. Joten kysyn onko tämä normaalia käytöstä vai mistä moinen voisi johtua?
Eläinlääkäri vastaa:
Vaikuttaa normaalilta käyttäytymiseltä. Kissojen leikit voivat olla hyvinkin villejä.

Kysymys:
mitä haittaa voi kultaiselle noutajalle todetusta rd-multifokaalista? vaikuttaako silmäsairaudet yleensä immuniteettiin?
Eläinlääkäri vastaa:

Kyseessä on ei tarttuva, ei korjattavissa oleva perintötekijöistä aiheutuva sairaus.

Multifokaalinen RD tarkoittaa, että silmän verkkokalvo (se on silmän sisäpuolella) on osin tai kokonaan irronnut ja on poimuilla. Vaivan suuruus vaihteelee suuresti.
Haittana on koiran näkökyvyn jonkinasteinen heikentyminen, joka kumma kyllä ei haittaa joitakin koiria ollenkaan.
Ei vaikuta immuniteettiin.

Kysymys:
Hei! Kysymykseni koskee kissaani. Se on alkanut viimeisen parin viikon sisällä "sekoilla" hassusti. Sen selkä/selkäkarvat selvästkin vaivaavat sitä. Se saa sellaisia yhtäkkisiä kohtauksia joissa se rupeaa "rypistämään" selkänsä ihoa ja sitten se aivan kuin juoksee pakoon jotain ja yhtäkkä pysähtyy nuolemaan selkäänsä, jonne sen on tietysti vaikea ylettää. Itse mietin, johtuisiko se siitä, että kissani turkki on melko sähköinen, kun ulkonakin on kylmä ja kuiva ilma, ja se nukkuu lähes jatkuvasti patterin vieressä (sisäkissa kesästä lähtien). Ostin sellaista ruiskutettavaa ainetta, jota olen nyt kahtena päivänä ruiskuttanut kissani turkkiin. Ei ole ainakaan vielä helpottanut, eikä kissakaan pidä ruiskuttamisesta ja turkki tulee tahmaiseksi. Mistä tämä kissan käyttäytyminen voisi johtua? Voiko se sekoilla tuolla tavalla vain sen takia että sitä häiritsee sähköinen turkki? Mikä avuksi?
Eläinlääkäri vastaa:
Syy voi olla melkein mikä tahansa, myös tuo sähköisyys. Kissalle ei ole haitaksi jos se varmuuden vuoksi madotettaisiin ja loishäädettäisiin. Kokeile jos kissan säännöllinen harjaaminen auttaa.

Kysymys:
Hei! Koirallani alkoi n.5 viikkoa sitten voimakas aivastelu sekä sisäänpäin "ryystäminen" ja nenän vuotaminen. Viikko sen jälkeen koiran nukkuessa nenästä vuoti rään mukana vähän verta ja läikkiä rupesi näkymään joka aamu lattialla. Kuukausi sitten vein koirani eläinlääkärille ja sanoivat kyseessä olevan nenäpunkki ja sain lioksen niskaan laitettavaksi. Ensimmäinen kuuri laitettiin jo eläinlääkärissä ja seuraava kolmen viikon päästä, eli noin kaksi viikkoa sitten. Koiralla loppui sisään "ryystämiset",veren vuoto nenästä, aivastelua tulee ehkä hieman harvemmin, mutta sitäkin vielä ajoittain. Mutta heti viimeisen kuurin jälkeen alkoi nenän vuotaminen niin että koiran hengittäessä kuulee nenän olevan tukossa, kuono on kuuma. Ja nytten taas pari päivää sitten tämä veren vuoto rään mukana alkoi, veri ei ole tummaa eli sitä tulee rään mukana hyvin vähän mutta kumminkin sen verran että vereksi tunnistaa. Koira syö tavalliseen tapaan ja muutenkin vaikuttaa entiseltään. Että kysymys kuuluu, onko nenäpunkki tarttunut uudestaan koiraamme? vai onko kyseessä edes nenäpunkki, veren vuoto ihmetyttää eniten, koska en ole kuullut että joillain olisi samoja oireita. Eläinlääkärissä sanoivat että on nenäpunkki mutta kun oireet tulivat nyt takaisin niin alkaa mietityttämään että mikäköhän on kyseessä. Ilman tutkimusta on varmaan vaikea sanoa mikä koirallamme on mutta toivoisin saavani edes suuntaa antavan vastauksen. Koiramme on 1,5 vuotias sekarotuinen uros koira ja painaa n. 24 kiloa. Muutimme juuri uuteen asuntoon ja vähän sen jälkeen oireet alkoivat, että olisiko kuiva ilma syynä tähän veren vuotoon tai peräti home? reagoiko koira tällaisiin miten helposti? Toivoisin teidän vastaavan koska asia vaivaa todella paljon, kiitos jo etukäteen!
Eläinlääkäri vastaa:
Kyseessä voi olla jokin muu syy kuin nenäpunkki. Koira tulisi tutkituttaa eläinlääkärillä.

Kysymys:
Minulla on 5viikkoinen saksanpaimenkoira. Koira on tuotu virosta 2.12.2009 ja saanut siellä rabies rokotteen ja madotettu. Madotin pennun kuitenkin varmuudeksi uudestaan. milloin on aikasintaan mahdollista ottaa parvorokote pennulle?
Eläinlääkäri vastaa:
7-viikkoisena.

Kysymys:
Voiko 7kk vanhalle narttukoiralle tulla anaalirauhasvaivoja?
Eläinlääkäri vastaa:
Kyllä voi. Anaalirauhasvaivoihin on monta eri syytä. Yksi on ruoan koostumus.
Vähemmän vaivoja ilmenee sellaisilla koirilla, jotka syövät valkuaisainepitoista ruokaa (lihaa, luita, rustoja) ja joiden uloste on kuivaa. Jos koiran uloste on pehmeää ja pahalta haisevaa niin koira syö liian kasvispainoitteista ruokaa ja tästä seuraa anaalirauhasten ongelmia.

Kysymys:
Uroskoirallani on suunnilleen anaalirauhasen kohdalla punoittava, jopa verta vuotava, joskus kutiseva, noin 1cm halkaisijaltaan oleva (mielestäni kasvanut), ulkoneva patti, jonka sisällä on eräänlainen kraatteri.

Koira oli kuukausia sitten eläinlääkärin vastaanotolla, josta mukaan tuli antibioottikuuri ja puhdistus-/suihkutteluohjeet. Patti paranikin ainakin verettömäksi, mutta huomasin sen uusiutuneen jälleen (ilmeisesti jo varsin nopeasti). Kyseessä ei ollut lääkärin mukaan anaalirauhastulehdus.

Olen puhdistanut pattia betadinella, ajanut karvat ympäriltä, suihkutellut ja käyttänyt bacibactia kuuriluontoisesti. Paranemista ei ole tapahtunut. Jos patin jättää rauhaan, siihen muodostuu rupi, jonka alta kuitenkin aina pitkänkin odottelun jälkeen paljastuu sama tihkuva avohaava.

Mitä tämä oikein voisi olla? Vuotavatko anaalirauhasalueen kasvaimet usein verta? Vai voiko parantumaton tulehdus olla oire jostakin allergiasta?
Eläinlääkäri vastaa:
Tämä ei vaikuta allergialta. Suosittelen näyttämään koiraa jossakin vaiheessa eläinlääkärille.

Kysymys:
mulla on koira joka kättäytyy oudosti sillein kun oltiin ulkona koiralla oli koko ajan karvat pystyssä ja katsoi epäilevästi muo ja oli kovin peloissaan ulkona
Eläinlääkäri vastaa:
Koirat ovat yksilöitä ja käyttäytyvät sen mukaan. Koiran koulutuksen avuksi löytyy paljon apua kirjoista, oppaista, yhdistyksistä ja koirakouluista. Suosittelen kysymään neuvoa koiran koulutukseen erikoistuneelta.

Kysymys:
7 vuotiaalla kolli-kissallani todettiin elokuussa syöpä. Kissani ihosta löytyi 2 pattia jotka leikattiin ja patologin lausunnosta selvisi niiden olevan mastsolukasvaimia. Nyt kissani ihoon on ilmennyt lisää useita pieniä patteja/näppyjä ja yksi iso n 4 cm halkaisijaltaan oleva patti kainalosta ihon alta. Olemme käyneet näyttämässä patteja eläinlääkärille ja ison patin leikkaus olisi 26.11.2009, mutta mietimme onko leikkaus viisas ratkaisu, sillä kissani on ollut hieman apaattinen, ruokahalukin on hieman pienentynyt ja kissa on hieman laihtunut. Mietityttää vain selviäisikö kissani edes leikkauksesta, sillä edellisen ihosta poistetun patin leikkauksen jälkeen kissani voi huonosti. Onko kissallani mitään mahdollisuuksia selvitä ilman leikkausta tai olisiko leikkauksesta suurta hyötyä?
Eläinlääkäri vastaa:
Leikkaujseen liittyy aina myös tietty riski. Yleensä kasvainten poistot ovat verraten yksinkertaisia ja turvallisia.

Kysymys:
Minulla olisi kysymys kissanpennustamme jonka otimme noin kaksi kuukautta sitten paikasta, jossa oli ainakin 30 aikuista kissaa ja lisäksi paljon pentuja. Olosuhteet olivat todella kurjat, osa joutui värjöttelemään ulkona pakkasessa huonossakin kunnossa. Kissat siis joutuvat taistelemaan ruoasta joka päivä selviytyäkseen. Halusimme tarjota reppanalle hyvän kodin.
Pentumme ei tahdo vieläkään asettua, sillä on pakkomielle ruokaan, menee ihan hysteeriseksi aina ruokintatilanteessa, ahmii ruoan pureskelematta, vatsa on ripulilla ja huutaa jatkuvasti (muulloinkin kuin ruokintatilanteessa ruokaa kerjätäkseen). Joudumme pitämän pennun toisesta kissastamme erillään ruokintatilanteessa, koska pentu ahmii paniikissa vuoroin omalta ja toisen kissamme kupilta, jolloin toiselle kissalle ei jää mitään. Onko näistä tavoista mitän mahdollisuutta päästä eroon?
Pelkään myös, että pennun vanhemmat ovat läheistä sukua toisilleen, sillä niitä pidettiin pienehkössä huoneessa. Voiko tämä vaikuttaa käytökseen?
Eläinlääkäri vastaa:
Tee kissalle useampi loishäätö, rokotuta kissa ja valitse jokin sopiva kissanruoka, jota syötät vastedes.

Kissojen yhteisruokinta normalisoituu jonkin ajan kuluttua kun kissoja ruokkii säännöllisesti.

Kissan luonne ja käytös tuskin johtuu sen pentuajan kokemuksista vaan se muovautuu sen mukaiseksi mikä tällä hetkellä on sille mieluinen.

Mahdollinen sisäsiitos ei vaikuta käytökseen tai terveyteen.

Kysymys:
Kiinankääpiöhamsterini putosi tänä iltana karkumatkallaan n. 80cm matkan ikkunalaudalta lattialle. Pikkukaveri juoksi kyllä erittäin vikkelästi joten näytti siltä ettei se ole telonut itseään pahemmin. Onko syytä kuitenkin epäillä että se on loukkaantunut?

Toinen kysymys koskee kania. Kani on arka, paijattavaksi suostuu vain jos se itse haluaa, jalkoihin ei saa koskea ja isoa pyristelevää kania on mahdoton pitää paikoillaan, syliinottamisesta puhumattakaan. Kanin kynnet ovat kovin pitkät, onko niksiä miten saisin ne kotona leikattua? Vai onko minun vietävä kani eläinlääkäriin? Pelkään nukutusta ja rauhoittavia enkä usko että ilman niitä lääkärikään saa kanin kynsiä leikattua. Pitkät kynnet eivät näytä kaniystävää vaivaavan, juoksee ja pomppii ja käyttäytyy muutenkin samalla tavalla kuin ennenkin. Mikä siis neuvoksi?
Eläinlääkäri vastaa:
Hamsteri - tarkkaile hamsteria. Jos se vaikuttaa aktiivisuuden, ruokahalun, ruumiintoimintojen ja koordinaatioltaan normaalilta niin se on varmasti kunnossa.
Terve eläin on aina aktiivinen.

Kani - jos arka kani on uros etkä aio käyttää sitä jalostukseen niin sen luonne saattaa muuttua säyseämmäksi jos annat eläinlääkärin steriloida sen.
Leikkaukset, rauhoitukset ja nukutukset ovat aina riski mutta niin voi liian pitkäksi venähtäneet kynnetkin olla (rikkoontuneesta kynnestä voi tulla tulehdus jne.).
Kokeile jos pystyt leikkaamaan kynnet jonkun avustuksella.
Eläinlääkäri voi leikata kynnet kevyessä rauhoituksessa ja silloin riski on minimissään.

Kysymys:
Onko 100x50 cm häkki liian pieni kahdelle marsulle?
Eläinlääkäri vastaa:
Ei ole liian pieni. Marsut viihtyvät siinä varmasti hyvin.
Tarkista kuitenkin mitä Eviran säädökset sanovat lemmikkieläinten häkkien koosta, kts. www.evira.fi

Huomaa, että nämä vastaukset ovat suuntaa antavia ja tehty pelkästään esitetyn kysymyksen perusteella.
Tarkan diagnoosin ja hoito-ohjeen saa käyttämällä eläimen eläinlääkärillä.