RANCH DUNKEL KANAT

Suomalainen maatiaiskukko

Saatavilla Farmarin käsikirja maatiaiskanoista.

Farmarin käsikirja, maatiaiskanat

12-sivuisessa oppaassa on kaikki tieto mitä tarvitaan maatiaiskanojen pitoon. Farmarin käsikirjassa on mm.

 • 2013 voimaan tulleet uudet säädökset
 • yleistä tietoa maatiaiskanoista
 • kanan hankinta
 • pitopaikka ja kanala
 • ruokinta
 • hoito
 • rengastus
 • munat, muninta, munakotelot, merkintä
 • munien myynti
 • lisääntyminen
 • hautomakoneet
 • untuvikot
 • ja paljon, paljon muuta.

Käsikirja on maksuton mutta painokulut (5,-) tulee maksaa.

Saat oman käsikirjasi näin:

Postita kirjekuoressa Ranch Dunkelille omalla nimellä ja osoitteella varustettu kirjekuori (C5-kokoinen), jossa 1. luokan postimerkki. Laita mukaan 5,- painokuluja varten.

Haaveissa kanat
Kanojen meille tulosta keskustelimme pitkään ja hartaasti. Lintuja meillä on ollut todella monia vuosia, mutta ei kanoja. Syksyllä ryhdyimme tutkimaan suomalaisia kanoja tarkemmin ja pian selvisi, että haluamme itsellemme aitoja suomalaisia maatiaiskanoja. Lisää asiaa maatiaiskanoista löytyy linkki-sivun kautta.

Kevättalvella otimme yhteyttä Pikkusiipi-sivuston kautta muutamiin kanaharrastajiin ja siitä kypsyi päätös hankkia omia maatiaiskanoja. Otimme yhteyttä vihtiläiseen kanaharrastajaan ja kävimme katsomassa heidän kanojaan ja kukkojaan huhtikuussa. Varaukseen otettiin vierailun jälkeen kaksi kanaa ja yksi erittäin komea kukko. Lopulta ryhmään liittyi vielä yksi kana ja koko porukka muutti meille 21.6.

Omat kanamme
Kanamme sekä kukko ovat suomalaisia maatiaiskanoja, Alhon kantaa, joka tunnetaan myös nimellä punainen Itä-Suomalainen.

Helmi-kana on helmikuvioinen, vaalea kana. Rosa on punapäinen kana. Siiri on myös punapäinen, mutta "tukkaa" on hieman harvakseltaan päälaella. Paroni-kukko on komea heppu, jonka toinen silmä on sokeutunut kukkotappelussa aidan läpi oman veljen kanssa - hieman miehisiä meriitti-arpia siis.

Kanat ryhtyivät munimaan noin viikko sen jälkeen, kun olivat muuttaneet meille. Hautominen alkoi vähän tämän jälkeen.

Ensimmäiset tiput!
Ensimmäiset tiput kuoriutuvat Helmille heinäkuun lopussa. Pesästä alkoi kuulumaan pientä piipitystä ja odotimme malttamattomina että emo päästäisi meidät katsomaan tipusiaan. Näin tapahtuikin elokuun alussa, 2.8., kun Helmi lähti koko seitsemän tipun pesueensa kanssa ruokareissulle.

Pesässään hautomassa on myös Siiri-kana ja odotamme Siirin poikasten kuoriutumista elokuun aikana. Rosa ei ole haudonnan makuun päässyt, ehkä ensi kesänä sitten.

Elokuussa Rosakin hautoo
19.8. Siiriltä on kuoriutunut kaksi tipua, joista vain toinen selvisi. Helmille kuoriutui useampiakin tipuja mutta näistä on selvinnut elämän alkutaipaleelle seitsemän tipusta. Rosa hautoo ja on hieman myöhässä aikataulusta, saa nähdä josko Rosan tiput vielä tässä syyskesällä kuoriutuvat.

Tilanne syyskuun lopussa
Rosan poikaset kuoriutuivat elokuun lopussa, yhteensä 11 tipua, joista hengissä syyskuun lopussa on vielä 10 tipua! Siirin molemmat poikaset valitettavasti menehtyivät. Helmin poikasista kuusi on hengissä ja isoja jölliköitä jo. Kaksi Helmin tipuista on jo rengastettu, molemmat kukkopoikia. Renkaan numeroina 1DD07 ja 2DD07. Kanaset ja kukkoset kuvattiin 27.9. ja 28.9., joukkio on iso ja sekalainen. Kanat ovat nyt ryhtyneet taas munimaan poikasten jälkeen.

Joulukuun alussa
Kanaset ja kukkoset elelevät sulassa sovussa kanala-pihatossa. Lauma on tällä hetkellä 16 päinen, kanoja on 10 ja kukkoja on 6. Uusista kukkopoikasista pitää jossain vaiheessa päästä eroon, sillä ne voivat aiheuttaa eripuraa laumassa ja tämä ei ole tarkoituksena. Kaikkein parasta olisi jos pojille löytyisi omat kanalaumat, mutta usko alkaa hieman jo hiipua... Ehdotukset ovat sitä luokkaa että kukkopoikien pitäisi mennä pataan. No, katsotaan vielä jos vaikka kodit löytyisi.
Aikuiset kanat, eli Helmi, Rosa ja Siiri munivat munan päivässä ja muutama päivä sitten pesässä oli pieni, pyöreä minimuna. Onkohan se jonkun uuden tytön ensimmäinen yritys?

Vuoden alku
Kaikki on mennyt tosi hienosti. Kanoilla on kaksi lämmitintä, infrapunalamppu sekä ihan perinteinen lämpöpuhallin. Välillä tuntuu että aikuisemmat kanat ihan vierastavat lämpöpuhallinta, niillä taitaa oikeasti olla aika kuuma.
Tammikuun alussa vanhimmat pojat, eli Helmin kaksi poikaa eivät enää tulleet toimeen keskenään. Niin päätimme sitten lopettaa toisen kukoista, jotta edes toinen saisi vielä mahdollisuuden elää. Harmi sinänsä, mutta näin se luontoäiti on asian päättänyt. Eli toinen kukoista joutui pölkylle, kynintään ja pataan. Tässä hieman seikkaperäisempi selostus ensimmäisestä kukkopaististamme. Huomio! Ei heikkohermoisille! >>

Helmikuussa
Leudot kelit ovat jatkuneet läpi koko talven ja nyt pukkaa jo kevättä. Kukkopojat yrittävät astua kanoja minkä silmä välttää mutta Paroni ei ihan sulata tätä touhua ja jos Paroni on paikalla, on ryhmässä kuri tiukalla. Kanat ja kukot siirtyvät ulos nokkimaan maata ja kotkottamaan viimeistään seitsemän aikaan aamusella, eikä tähän vaikuta millään tavalla se että onko kanalan / lampolan ovi kiinni taikka ei. Kanat sujauttavat itsensä ulos pienistäkin rakosista sillä nokkimaan on päästävä! :o)
Ruokana on maistunut erittäin pienet määrät kakanrehua, kauraa, kaurahiutaleita, kaurapuuroa, ohrapuuroa, mannapuuroa, eri tyyppiset leivät, pullat, kaakut, jyvät, siemenet, herneen versot, pavun versot, auringonkukan versot, hedelmät, marjat, kerput, pasta, peruna, perunan kuoret, porkkana, lanttu, salaatti, tomaatti, kurkku... eli lähestulkoon mikä tahansa kelpaa ja tuhotaan. Paroni on ainoa jolle syötetään ruokaa kädestä ja näin haluamme vahvistaa sen asemaa lauman ehdottomana johtajana, etenkin kun porukassa on edelleen nuoria kukkopoikia.
Muninta on jälleen alkanut, ja tähän on vaikuttanut ainoastaan kevätaurinko, sillä emme pidässä kanalassa mitään valoja päällä. Keinovalo sekoittaisi kanojen luonnollisen päivä- ja vuosirytmin ja haluamme että kanamme saavat elää mahdollisimman luonnollista ja helppoa, iloista elämää. Munia tulee epätasaista tahtia, vähintään kaksi, useimmiten kuusi munaa päivässä. Tämä tarkoittaa siis sitä että jotkut nuorimmista kanoista ovat alkaneet munimaan! Miten ihanaa! Herkullisia munia käytämme säästeliäästi, sillä ovathan ne arvokkaita, omien kanojemme tuotoksia.

Maatiaiskanamme ovat tulleet kahdesta eri paikasta tänne Vihdin Maikkalan kylässä sijaitsevalle Ranch Dunkelille. Ensimmäiset maatiaiskanat tulivat Itä-Vihdistä, läheltä Nurmijärven rajaa sijaitsevasta Laurin kylästä (lähellä Vihdin Härkälää, ennen Jokipellon kylää). Maatiaiskanamme saivat myöhemmin täydennystä 300 vuotta vanhalta sukutilalta, Rusutjärven ja Tuusulanjärven välissä sijaitsevalta Lassilan tilalta. Vanhalta sukutilalta löytyi samaa alhon kantaa olevia maatiaiskanoja.

Huhtikuussa
Kanoista ja kukoista osa on viety ystävillemme. Näin kukot eivät ole joutuneet pataan vaan ovat päässeet omien kanalaumojensa vartijoiksi.
Uutena kukkonamme keekoilee Ykkönen, Paronin ja Helmin poika. Ensimmäinen kananen on jo hautomassakin, katsotaan tuleeko meille kevät-tipusia piakkoin. Munia tulee tosi reipasta tahtia, jopa kymmenen päivässä. Niitä sitten syömme mm. paistettuna pannulla ja namia ovat!

Huhtikuun lopussa yksi kanoista ryhtyi hautomaan tiiviisti ja toukokuun alussa haudonta jatkuu edelleen. Odotamme tipujen kuoriutuvat sopivasti lämpimään kevääseen!

Kesällä
Uusien tipujen elo on ollut tänä kesänä aika lyhyttä & armotonta ja elossa on tällä hetkellä vain yksi nuori kana, Irmeli. Toivomme että Irmeli jaksaa sinnitellä syksyyn saakka. Epätoivotulla vierailulla kanalassamme on käynyt ainakin kettuja ja minkkejä... Kanojen muninta on aika piiloteltua, munia tulee pesään saakka yhden munan viikkotahtia. Aina silloin tällöin löydämme jättipesällisen munia esimerkiksi terassin alta piilosta... No, tilanne varmasti korjaantuu uuden, turvallisemman kanalan myötä, jossa uskomme kanojen helpommin tekevän munat suoraan pesiin.

Kanoilla on tosi kivaa, sillä ne pääsevät tepastelemaan jälleen täysin vapaana suurella pihallamme. Tämä on mukavaa ja pitää kanat erittäin onnellisina, vaikka seurauksena onkin tosin se että munat ilmestyvät ihan mihin sattuvat. :o) Uutuutena kanalassa on jokailtaisella vierailullaan käyvä hurja rottakoiramme Pipari. Näin suuret rotat eivät ainakaan häiritse kanoja ja mahdollista munintaa tai haudontaa.

Syksyllä
Ja niin siinä sitten kävi että tänä kesänä omia tipusia jäi henkiin vain yksi, Irmeli-kana. Tosi kaunis, helmikuvioinen Irmeli on jo iso tyttö ja odotamme sen oman muninnan alkamista viikkona minä hyvänsä. Kanaset ja kaksi kukkoa ovat kotiutuneet uuteen lampola/kuttula/kanalaan tosi hienosti, uudet, isot orret ja pesät täyttyvät pienestä siivekkäästä laumastamme aina iltaisin, kun kanaset ja kukkoset vetäytyvät iltalevolle. Päiväsaikaan siivekkäät ystävämme saavat köpötellä rauhassa ja rajatta aivan siellä missä lystävät, koirapaikoilla, etupihalla, takapihalla, terassilla, kuistilla, metsässä... ihan minne pienet jalat vievät. :o)

Keväällä
Kanaset tuottavat munia siihen tahtiin että tälle keväälle / kesälle on suunnitteilla uuden, isomman kanalan rakentaminen. Olemme tilanneet 24 munan hautomakoneen ja tämän tarkoitus on saada kanakantamme kasvuun ja munatuotantomme kaupalliseksi. Ensimmäiset munarasiat ovat jo saapuneet, omat munaleimasimet on otettu käyttöön ja aivan tuota pikaa aukeaa Ranch Dunkel Puoti, josta voi ostaa aitoja maatiaismunia. :o)

Kananmunaleimat. Kuvassa kaksi maatiaiskananmunaa, joissa molemmissa Ranch Dunkelin munaleima ja päivämäärä. Leimasinvärinä elintarvikekelpoinen leimaväri.
Kananmuna on Ranch Dunkelilta vain jos siinä on Ranch Dunkel -leima!
Klikkaa kuva suuremmaksi.

Hautomakoneesta kuoriutui ensimmäinen tipu tarkasti laskettuna aikana. Koneessa munat on 37,5°C lämpötilassa, 50 % suhteellisessa kosteudessa, hautomakone kääntelee munia ja sisäinen puhallin pitää ilman liikkeessä. Haudonta-aika on 21 vuorokautta ja loppupäivinä suhteellinen kosteus nostetaan 70 %:iin, jotta kuori on helpompi rikkoa. Muutamaa päivää ennen kuoriutumista voi aina välillä kuulla vienon piipityksen munan sisältä. Kuoriutunut tipu virkoaa muutaman tunnin ajan kerää voimia. Seuraavana päivänä tipu omaa jo ilmetyn pääsiäistipun oloasun. Vastakuoriintuneella riittää omaa ravintoa useammaksi päiväksi ja sinä aikana tipun tulisi oppia syömään itsenäisesti.

Kananpoikanen kuoriutuu. Hautomakoneessa haudottu muna avustetaan kuoriutumaan. Vastakuoriutunut painaa runsaat 30 grammaa. Ranch Dunkelin hautomakoneeseen mahtuu kerralla noin 24 munaa ja haudonta-aika on 21 vuorokautta.

Yllä kuvasarja munasta kuoriutuvasta tipusta. Kyseinen tipu on 1. Ranch Dunkelin hautomakoneessa haudottu muna ja 1. Ranch Dunkelin hautomakoneesta tullut tipu.
Munassa oleva leima osoittaa munintapäivän, tarkoitta 20. päivä huhtikuuta.

Alla YouTube -video munan kuoriutumisesta.

YouTube kanavideo

Kuvia kanoista näet alla olevien linkkien kautta. Klikkaa linkkejä.

Kanat ja kukko kasvattajan luona 14.4. >>

Kanat Helmi, Rosa ja Siiri sekä kukko Paroni 23.6. >>

Helmi ja pienet tipuset 2.8. >>

Helmin pienet tipuset Ida-lampaan selän päällä lämmittelemässä 19.8. >>

Rosa & poikaset, Helmi & poikaset, Siiri ja Paroni 27.-28.9. >>

ELMA-messuilla 25.11.: kanoja, lampaita, vuohia, lehmiä, alpakoita ja vaikka sun mitä >>

Kanat ja kukot 18.2. >>

Lampaita ja kanoja & ihme-koira Frisco 20.5. >>

Kanoja, lampaita,vuohia ja hurja rottakoira Pipari 3.7. >>

Talvisia kuvia Ranch Dunkelilta, kanoja, vuohia, lampaita ja kissoja 23.1. >>

YouTube-kanavideo

Ääniä kanalasta. Klikkaa linkkejä.

Kot-kot kanalauma seurustelee >>

Paroni-kukko kiekaisee >>

 

Takaisin Ranch Dunkel -etusivulle.


Kaikki tekstit, kuvat ja videot © Copyright Dunkel. Tekstien, kuvien ja videoiden kopiointi tai lainaaminen on kielletty.