aloitus | uutisia | tietoa | hoito, ruokinta | dokumentteja | club | possuposti |pressi
possupörssi | porsaat | linkit | yhteys

 

Tietoa minipossuista

TÄRKEÄÄ!
Kirjoita tähän sähköpostiosoitteesi ja aktivoidu!

Saat maksutta kivoja ja tärkeitä uutisia
noin kaksi kertaa kuukaudessa.
Aktivoidu!

Historiaa
Minisika eli minipossu on suhteellisen pienikokoinen sikarotu. Se on samaa lajia kuin tavalliset kotieläin lihasiatkin, lähinnä vain ulkomuoto ja koko eroavat viimeksi mainituista. Suomessa lemmikkinä pidettävistä minisioista osa on aasialaisia/vietnamilaisia roikkovatsasikoja ja osa muita risteytyksiä. Kuten nimikin sanoo, sen alkujuuret ovat Aasiassa ja tarkemmin Vietnamissa. Sieltä sikoja tuotiin 1950-luvulla eurooppalaisiin eläintarhaesityksiin. Systemaattinen jalostustyö aloitettiin Ruotsissa 1960-luvun puolivälissä.

Alussa kaikkien minisikojen jalostustyö keskittyi hyvän koe-eläinkannan luomiseen, sillä sian elimistö ja elintoiminnat ovat hyvin lähellä ihmisen vastaavia. Koe-eläimenä yleisesti käytettyä ja käytettävää tanskalaista maatiaisminisikarotua (Göttingen minigris) käytettiin apuna myös lemmikkisikojen jalostustyössä.

minipossuPohjois-Amerikkaan, Kanadaan, ensimmäiset minisiat vietiin v. 1985. Sieltä minisika levisi nopeasti USA:han. Usein käytettävä nimitys "kanadalainen minisika" johtuu siis tästä. USA:han tuotiin myös suoraan Aasiasta roikkomahasikoja. Kun nämä kaksi linjaa sekoittuivat, syntyi nykyinen yhdysvaltalainen minisikarotu. Yhdysvalloissa on myös tehty paljon risteymiä lihasian ja minisian välillä.

Suomessa ei ainakaan vielä ole minipossuja, jotka olisivat jotain tiettyä rotua. Suurin osa possuista on suoraan tai epäsuorasti tullut joko Ruotsista tai Virosta. Porsasta ostaessaan kannattaa aina huomioida, että porsas ei välttämättä jää "beaglen kokoiseksi" vaan saattaa hyvinkin kasvaa "lyhytjalkaisen rottweilerin kokoon". Kukaan kasvattaja tuskin voi antaa takuita sille että possu jäisi minimikroksi 100% varmasti.

Ominaisuuksia
Minipossut ovat huomattavasti pienempiä kuin ns. tavalliset lihasiat. Possut ovat ruumiinrakenteeltaan "kiinteitä, lyhytjalkaisia ja pitkähköjä patukoita", joten esim. 50 kiloa painava possu ei todellakaan ole suuri. Minipossujen koko vaihtelee suuresti, eivätkä ne yleensä ole mitään tiettyä rotua. Pienimpien mikrokokoisten minipossujen aikuispaino lienee noin 15 kilon paikkeilla, mutta suurin osa on noin 25-30 kiloisia kolmen vuoden iässä. Suurimmat "minipossut" painavat sata kiloa. Käytännössä se vastaa usein kooltaan lähes puolet kevyempää koiraa. Niin hassulta kuin se kuulostaakin, niin yli satakiloinenkin eläin on " aito minipossu". Possua ei voi saada jäämään pieneksi aliruokkimalla sitä.

Kaiken kokoiset, väriset ja näköiset minipossut ilmeisesti pohjautuvat samoihin kantaeläimiin. Pitkäjänteisellä karsinnalla ja jalostustyöllä ovat jotkut kasvattajat saaneet possut geneettisesti huomattavasti pienemmiksi kuin toiset. Suurin osa minipossuista on "polvenkorkuisia". Osa sitten näistä on huomattavan painavia.

Minisikaa ei voi verrata mihinkään muuhun lemmikkiin. Se poikkeaa niin käyttäytymiseltään kuin elämäntavoiltaankin kaikista tutuista lemmikeistä. Minisika on erittäin sosiaalinen eläin, se röhkii ja seurustelee isäntäväkensä kanssa, mutta toisaalta se myös vaatii omaa aikaansa, jolloin se saa rauhassa olla omissa oloissaan. Possun elämän kaksi tärkeintä asiaa ovat syöminen ja nukkuminen, ja niitä ei ohita mikään muu asia maailmassa.

minipossuKaikkien perheenjäsenten täytyy olla valmiita sopeutumaan possun tavoille, vaikka tietenkin myös lemmikki on totutettava oman asuinyhteisönsä tapoihin. Kuitenkaan minisikaa ei voi koskaan opettaa samalla tavoin kuin esimerkiksi koiraa, vaan se säilyttää kaikesta kasvatuksesta huolimatta omat sikamaiset tapansa.

Täysikasvuisen minisian säkäkorkeus on noin 35-50 senttiä, pituus noin metri ja paino 20 – 90 kiloa. Kyseessä ei ole siten mini-nimestään huolimatta ainakaan painonsa puolesta mikään ihan pieni eläin. Minipossulla on huono näköaisti, mutta erittäin hyvä haju- ja kuuloaisti. Minipossut oppivat koirien tapaan erilaisia asioita, kuten istumaan silloin, kun annetaan vaikka makupalaa ja kehotetaan istumaan. Rapsuteltaessa minisika heittäytyy mieluusti kyljelleen ja röhkii nautiskellen.

Ulkonäkö
Minipossulla (Potbellied Pig) on lyhyt kärsä, pienet ja pystyt korvat, lyhyt kaula, roikkuva maha, notkoselkä ja suora häntä. Aikaisemmin useimmat Suomessa tavatut minipossut ovat olleet melko suuria ja mustia. Nykyisissä minipossu-kannoissa on iso värikirjo kokovalkoisesta mustaan, yksivärisestä kirjaviin sekä punaisista agouteihin. Joillakin on valkoisia laikkuja, mutta myös täysin vaaleita yksilöitä on olemassa.

Minipossun karvapeite on varsin harva verrattuna esimerkiksi tavalliseen koiraan tai kissaan. Sillä on karkeita, jäykkiä karvoja ja niskassa kasvavat pitkät harjakset. Varsinaista "turkkia" minipossulle ei kasva. Väritykseltään minisiat ovat usein mustavalkoisia, mustan ollessa pääväri. Kokomustia, hiilenharmaita, valkomustia tai näiden yhdistelmiä on myös olemassa. Hyvin usein minipossu on väritykseltään myös vaaleanpunainen, jossa on tummia laikkuja. On olemassa myös kaikenlaisia harvinaisempia väriyhdistelmiä, kuten esimerkiksi tumman- ja vaaleanruskeita läikkiä tasaisen ruskealla pohjalla.

Minisian korvat ovat pienet ja pystyt. Suhteessa muuhun ruumiiseen minisialla on sangen lyhyet jalat. Aidon minisian tunnistaa parhaiten hännästä: minisialla häntä on suora ja sen päässä on karvatupsu kuten lehmällä, kun taas lihasialla häntä on kippurassa oleva saparo.

minipossuElinikä
Minipossun odotettavissa oleva elinikä on noin 10 – 15 vuotta, joten possusta voi odottaa yhtä pitkäikäistä toveria kuin tavallisesta koirasta.Hyvin pidettynä ja terveellisiä elämäntapoja noudattaneena voi minipossu kuitenkin elää jopa kaksi-kolmekymmenvuotiaaksi.

Possujen elinikäodote on tottakai pidempi, kun se saa riittävästi liikuntaa ja monipuolista ruokaa. Ylipaino on pahin minipossujen ongelma. Minipossun kylkiluiden päälle kertyvän rasvan määrää tulisikin tarkkailla säännöllisesti. Ihonalaista rasvaa on minipossuilla luonnostaan enemmän kuin jalostetuilla tuotantosioilla. Tämän vuoksi kohtuullinen ja oikea ruokinta on ensisijaisen tärkeää.

Minipossun biologiaa
Kooltaan minipossut vastaavat yleensä keskikokoista tai suurta koiraa. Minipossuilla on suhteellisen lyhyet jalat ja monilla melko massava pitkähkö runko.

Elimistöltään ja aineenvaihdunnaltaan minisika muistuttaa erittäin paljon ihmistä. Sillä on 28 maitohammasta ja 44 pysyvää hammasta. Viimeiset maitohampaat puhkeavat noin viiden kuukauden ikäisenä. Noin vuoden ikäisenä alkaa maitohampaiden vaihtuminen pysyviksi, jolloin maitohampaat irtoavat ja putoavat suusta.

Minisian peruslämpö on 38-40° C, mutta yksilöllistä vaihtelua voi olla jonkin verran. Hengitystiheys on levossa 10-20 kertaa minuutissa ja lepopulssi on noin 60-90.

Emakko synnyttää pahnueen, jossa on 4 – 7 porsasta, tosin ensisynnyttäjän pahnue on usein vain 2 – 3 porsasta. Porsaiden silmät aukeavat heti synnyttyään, ja ne nousevat jaloilleen saatuaan ensimmäisen annoksensa emakon maitoa. Porsaat ovat nisäuskollisia, ja emakko imettää niitä 4 – 6 viikkoa.

Karjut tulevat sukukypsiksi jo 2 – 3 kk:n ikäisinä, emakot yleensä noin puolivuotiaina. Emakolla on kiima noin 21 vrk:n välein, ja se kestää 2 – 4 päivää. Nuorella emakolla kiimakierto voi olla epäsäännöllinen ja kiima pidentynyt.

Torahampaiden puhkeaminen alkaa noin vuoden iässä. Steriloiduilla eläimillä niiden kasvu on heikompaa ja niillä torahampaat voivat joskus jopa jäädä kasvamatta kokonaan. Emakoilla torahampaita ei juurikaan kasva, eikä kastroiduille karjuille.

Mminipossuinipossu kotona
Minipossu on älykäs eläin, joka yleensä viihtyy ihmisten seurassa. Osa muuttuu vanhempana valikoivaksi ystäviensä suhteen. Minipossu oppii nopeasti sisäsiistiksi sekä tekemään kaikenlaisia temppuja. Eläinlääkärissä käyminen voi kuitenkin tuottaa ongelmia, koska possu on luonteeltaan laumaeläin, joka aristaa vieraita olosuhteita ja ihmisiä. Omistajan on sopeuduttava elämään sian kanssa, sillä sitä ei voi kouluttaa samalla tavalla kuin vaikkapa palveluskoiraa. Sika rakastaa tonkimista ja tekemisen puutteessa irrottaa vaikkapa olohuoneen parketit tai laittaa sohvan uuteen uskoon.

Minipossu tarvitsee omaa tilaa ja oman rauhallisen pesäpaikan. Se on toisaalta sosiaalinen ja toisaalta taas vaatii yksityisyyttä. Possun elämän tärkeimmät asiat ovat syöminen ja nukkuminen. Possu nukkuu päivässä noin 13-16 tuntia. Mieluiten ne lepäävät puhtailla oljilla omassa laumassa ja röhkivät hiljaa toisilleen. Hereillä ollessaan ne "etsivät ruokaa", tonkivat ja liikkuvat mielellään. Luonnossa sika söisi kasveja, puunjuuria, mukuloita, siemeniä, hyönteisiä, matoja, sammakoita sekä raatoja.

Minipossut, mikropossut, teekuppipossut, yms.
Minipossu on tietty sikarotu, joista joissakin tapauksissa käytetään myös virkamiehen korvassa fiksummalta kuulostavaa nimitystä minisika. Minipossu on oma erillinen sikarotu, joka on kehitetty 1960-luvulla alunperin koe-eläinkäyttöön ja josta on kehkeytynyt tämä mainio lemmikki.

Siinä missä minipossu on oma sikarotunsa niin yksittäiset kasvattajat ovat nimenneet minipossuja myös uusilla, omilla kasvattajanimillä. Esimerkiksi "mikropossu", "juliana-possu" jne. ovat minipossukasvattajien omille possuille käyttöön ottamia nimiä. Kaikki nämä edellämainitut ovat kuitenkin minipossuja, eli yksi ja sama asia.

Maailmalla on kovasti herättänyt ihastusta ja vihastusta niin kutsutut "teekuppi kokoiset possut". Myös sana "mikropossu" nostattaa tunteita herkästi kasvattajien piirissä. Suomessa on ollut tapana kutsua minipossuiksi niitä 1990-luvulla Suomessa nähtyjä mustia vietnamilaisia roikkovatsasikoja, jotka painavat lähelle sata kiloa. Nimitykset saattavat siis olla sekavia vaikka asia on oikeasti hyvin yksinkertainen.

Erittäin pienikokoiset (aikuisena alle 10-15 kiloa) minipossut ovat yleensä joko aliruokittuja ja/tai vahvasti sisäsiittoisista suvuista. Minipossu on lopullisessa aikuiskoossa vasta 3-5 vuotiaana. Netistä löytyy mm. amerikkalaisia kasvattajia, jotka ohjeistavat ruokkimaan porsasta hyvin valkuaisköyhällä viljapohjaisella rehulla vain 1% kulloisestakin elopainosta. Tällä ruokinnalla porsas ei voi mitenkään kasvaa, joten se jää varmasti teekuppikokoiseksi - mikäli jää henkiin. Osa hyvin pienistä possuista saattaa olla myös liian aikaisin varhaisvierotettuja, joka johtaa kasvun hidastumiseen ja tätä kautta pienempään aikuiskokoon.

Eri sikarotuja samassa mittakaavassa

minipossuTässä alla on yksi netistä löytyvä kanadalainen minipossusanasto ja sen selitys.

Minipossujen koot (vapaa suomennos kanadalaisen kasvattajan sivuilta - micropigscanada):
"Potbelly Pig = roikkovatsasika": 18 - 26" (45cm - 1,14 m) paino jopa 90 kg ( 200 lbs)

"Miniature Potbelly Pig = miniroikkovatsasika": 16 - 18" (40-45 cm) paino max 45 kg (100 lbs)

"Tea cup Pig= teekuppipossu": 16" (40 cm) ja alle. Pienikokoisempia roikkovatsasikoja. Suurin osa on mustia, mustavalkeita tai vaaleanpunaisia harmaalla peräpäällä. Tämä on saanut nimensä siitä, että porsaat ovat syntyessään teekuppikokoisia.

"Toy Pig= toy kokoinen sika (vrt toy villakoira)": 14 - 16" (36-40 cm). Tämä voi olla kahden rodun risteytys. Näitä on useissa väreissä.

"Micro pig= mikropossu": 12 - 16" (30-40 cm). Näillä on roikkovatsasioista poikkeava ruumiinrakenne. Ne ovat pitempiä, suoraselkäisempiä, pitkäjalkaisempia eikä niiden maha ei roiku samalla tavalla maahan asti kuin roikkovatsasioilla. Mikrot painavat huomattavasti vähemmän ja ovat helpompia käsiteltäviä.

"Mini Micro Pig= minimikropossu": 15" (38 cm) ja alle.

"Mini Juliana Pig= mini Juliana possu": 8 - 12" (20 - 20 cm) Tämä on rotu itsessään. Ne ovat hyvin kapealuisia, pitkäkuonoisia ja niissä on aina pilkkuja.

Huomaa, että minipossu, mikropossu, minisika, mikrosika ovat kaikki samaa minipossu-rotua.

Porsaalla ja aikuisella minipossulla ja mikropossulla on aina rekisteröintitodistus, jossa on myös virallinen sukuselvitys. Tämä tarkoittaa sitä, että mini- tai mikropossun vanhemmat ja isovanhemmat ovat myös rekisteröityjä ja aitoja minipossuja.

Katso tästä tietoa rekisteröinnistä >>

Lue tästä miten suomalaisesta "mikropossusta" kasvoi yli 90-kiloinen lemmikki >>

Yllä kesäinen, hauska ja opettavainen minipossu-video. Videossa seikkailevat minipossu Madeleine ja vähän isompi sika Martta. Madeleine ja Martta ovat hyvä kaverit, bestikset.
Samassa videossa näkee mitä minipossu ja isompi sika touhuavat. Samassa näkee mikä on ero minipossun ja toisen possun välillä. Kokoeron lisäksi eroa on myös saparo vs. häntä, mittasuhteissa ja vähän muussakin.
Videon © Rehndahlin kotieläintila, Kirkkonummi.
Ajo-ohjeet ja lisäinfoa tästä linkistä, klikkaa tästä.

 

Lähteet:
Wikipedia
Laurilan tila

Kysy minipossulta!
Minipossu vastaa.
Kysy minipossulta - possu vastaa!
© www.minipossu.fi

minisika-tietoa