Minipossun porsas, jota myös mikropossuksi kutsutaan :-)
Minipossun porsas, jota myös mikropossuksi kutsutaan :-)
aloitus | uutisia | tietoa | hoito, ruokinta | dokumentteja | club | possuposti |pressi
possupörssi | porsaat | linkit | yhteys

Minipossun porsaita!

Jos olet kiinnostunut omasta minipossun porsaasta niin ota yhteyttä - klikkaa tästä!


Porsasvideo

Yllä: YouTube-video porsaista, klikkaa tästä.

Yllä: YouTube-video porsaista, klikkaa tästä.


Lue tämä sivu huolella.

Oletko kiinnostunut minipossun porsaista? Tämä on juuri oikea paikka :) Lue tämä sivu huolella läpi.

Ystävällinen ja seurallinen minipossu on mitä mainioin lemmikki omakotitaloon tai pienelle maatilalle. Tärkeimmät asiat minipossun porsaan hankinnassa ovat, että

 1. porsas on terve, porsaasta on yksilöllinen, eläinlääkärin tekemä terveystarkastustodistus
 2. porsas on minipossu! Ei lihasika, ei risteytyspossu, ei vietnamilainen roikkovatsa, ei mikropossu (näitä ei ole nimittäin olemassa). Minipossulla on rekisteritodistus ja sukutaulu
 3. porsaan vanhemmat ovat hyväluonteisia ja terveitä
 4. porsaat ovat ennen luovutusta asuneet ihmisasunnossa (ei tallissa, navetassa tai maakuopassa)

Tuossa ne tärkeimmät. Siis riippumatta siitä kuka on porsaan tai possun myyjä, vaikka olisi www.minipossu.fi -sivujen kautta niin varmista nuo asiat. Aina.

Minipossut asuvat ja sosiaalistuvat kasvattajalla sisätiloissa, ihmisten, koirien ja kissojen kanssa asuen ja eläen. Näin possu on jo tottunut ja sosiaalistunut lemmikiksi meiltä lähtiessään.

Hyvät porsaat luovutetaan aina eläinlääkärin terveystarkastamina (kirjallinen todistus omistajalle), mikrosirutettuina (tunnistusmerkittyinä ilman näkyvää keltaista korvamerkkiä), loishäädettyinä ja rekisteröityinä. Luovutusikä on alkaen seitsemänviikkoisena.

Minipossun porsaasta maksetaan yleensä varausmaksu. Varausmaksu käytetään mm. eläinlääkäri-, mikrosirutus-, rekisteröinti- ja muihin kuluihin. Tämä vaihtelee totta kai aina porsaan myyjän tai kasvattajan mukaan. Kysy asiaa aina etukäteen.

Muistathan että minipossun ensimmäinen rokotus (sikaruusua vastaan) on eläinlääkärillä possun ollessa 12-viikkoinen ja toinen rokotus possun ollessa 16-viikkoinen. Tästä eteenpäin minipossu täytyy rokottaa sikaruusua vastaan vähintään kahdesti vuodessa.

Yllä porsaita, aivan pikkiriikkisinä, 2 päivän ikäisinä.

Minipossun lisäksi tarvitset myös...

Minipossu tarvitsee kaikenlaista pientä kuten oman pedin, vessan, vessaan puupohjaista "kissan hiekkaa", ruoka- ja juoma-astiat ym. Kasvattaja kertoo näistä etukäteen, jotta ehdit hankkia kaiken tarvittavan kotiin.

Muistathan että minipossun ensimmäinen rokotus (sikaruusua vastaan) on eläinlääkärillä possun ollessa 12-viikkoinen ja toinen rokotus possun ollessa 16-viikkoinen. Tästä eteenpäin minipossu täytyy rokottaa sikaruusua vastaan vähintään kahdesti vuodessa.

Porsaan varauksen yhteydessä tulee vastuulliselta myyjältä uuteen kotiin “Meille tulee porsas!” kattava opaskirja. Opaskirjassa kerrotaan minipossuista, hoidosta, pidosta, ruokinnasta, minipossu-tietoa ja faktaa. Kaikki se tieto mitä tarvitaan hyvään minipossun ja porsaan pitoon.


Minipossun mukaan voi usein valita, riippuen myyjästä, startti-paketin, jossa kaikki tarvittava, mm. Altromin rehu, ruoka- ja juomakipot, muheva peti, fleece-peittoja, valjaat, talutin, harja, minipossun oma sisävessa, purut vessaan ... Kysy tätä kasvattajalta. Nämä voi hyvin hankkia myös itse, Tokmannista, Kodin tavaratalosta, Prismasta mutta usein minipossun kasvattaja säästää aikaa ja vaivaa kun hankkii kerralla kaikkien porsaiden tarvikkeet!

Kysy lisää >>


Porsaat


PorsasvideoLuovutus aikaisintaan 7-viikkoisina koska porsaat käytetään eläinlääkärillä kun ovat n. 5-viikkoisia.

Vasta tuon ikäisenä eläinlääkäri voi tehdä kattavan terveystarkastuksen, parvo-rokotukset, ivermektiini-madotukset, sirutukset jne. Lisäksi on tärkeää, että mahdollisen kastrointi- tai sterlilointisoimenpiteen jälkeen porsas asuu kasvattajan luonna, joka pystyy tarkkailemaan toipumista.

Eläinlääkäritarkastus on tärkeä ja sillä varmistetaan, että porsaat todellakin, siis 100 % varmasti, ovat ok ja terveitä - siksi tuo luovutus mieluiten 7-viikkoisina.

Porsaat ovat pieninä herkkiä. On useampia tapauksia, joissa nuoret porsaat ovat menneet heikkoon kuntoon kun on vaihtanut ympäristöä ilmeisesti liian nuorena tai ei ole havaittu porsaan heikkoa kuntoa.

 

Miten minipossun hankinta etenee?

1. Hanki tietoa minipossuista. Lue www.minipossu.fi-sivuja. Tilaa Possuposti-lehti ja liity klubiin. Kaikki on maksutonta. Kysy sinua askarruttavista asioista. Käy kasvattajalla niin näet minipossuja.

2. Porsaat asuvat ensin emakkonsa tykönä. Porsaita ei yleensä pääse aluksi katsomaan mutta porsaita otetaan valokuvia ja videoita. Tämän perusteella voi jo katsoa jos pahnueesta löytyy mieluisaa karju- tai emakkoporsasta.

3. Porsaat vierotetaan emakosta ja sen jälkeen on mahdollista tulla katsomaan porsaita meille kotiin. Porsaat asuvat kotona, jossa tottuvat tavalliseen perhe-elämään ihmisten ja muiden lemmikkien kanssa. Tässä vaiheessa porsaita ja muita minipossuja saa tulla katsomaan.
Tässä vaiheessa emakko rokotetaan parvoa ja sikaruusua vastaan. Tällä tavalla porsaat saavat maksimaalisen vastustuskyvyn aina omaan rokotukseensa asti.

4. Porsaat käytetään eläinlääkärillä, joka tekee perusteellisen eläinlääkäritarkastuksen. Porsaat tunnistusmerkitään mikrosirulla ja loishäädetään sisä- ja ulkoloisia vastaan.

5. Karjuporsaista kastroidaan ne porsaat, joiden tulevat omistajat niin haluavat. Emakkoporsaat leikataan jos tulevat omistajat niin haluavat.

6. Porsaat kasvavat ja puuhastelevat juttuja.

7. Luovutusikäisenä porsaat muuttavat uusiin koteihinsa.
Tässä vaiheessa uusi omistaja saa mukaansa kauppakirjan, rekisteröintitodistuksen, rokotus- ja terveyskirjat, eläinlääkärin todistuksen, mikrosiru- ja muut paperit ym. ym.
Jos minipossun mukana on hankittu startti-paketti, niin samalla tulee ruuat, tarvikkeet, ym.

Yleensä porsaan ostaja voi tehdä sitovan varauksen tiettyyn porsaaseen. Varauksen tehneille lähetetään tietoa mm. ruokinnasta, hoidosta, omistamisesta, pitopaikka-lomakkeet ym. postitse kotiin jo hyvissä ajoin ennen kuin porsas muuttaa uuteen, omaan kotiinsa.

Minipossun porsaan dokumentit

Minipossut tulisi aina luovuttaa eläinlääkärin terveystarkastamina (kirjallinen todistus omistajalle), mikrosirutettuina (tunnistusmerkittyinä ilman näkyvää keltaista korvamerkkiä), loishäädettyinä ja rekisteröityinä. Luovutusikä on alkaen seitsemän viikkoisena.

Porsaan mukana tulevat dokumentit.
Minipossulla tulee aina olla yllä kuvatut dokumentit.
A = Minipossun rekisteritodistus, josta ilmenee sukuhistoria, rekisteritiedot, omistaja, rotu jne.
B ja C = Minipossun virallinen kauppakirja, jossa myyjän, uuden omistajan ja minipossun kaikki tiedot.
D = Monisivuinen, tarkka eläinlääkärin virallinen terveystodistus, josta ilmenee kaikki ml. sydän, hengitys-, sukupuoli-, iho-, limakalvo-, ruoansulatus- ja muiden elintoimintojen kunto.
Leimattu, päivätty ja allekirjoitettu.
E = Yksilöity, minipossun oma rokotuskirja, josta näkee loishäädöt, rokotukset, toimenpiteet.
F = Mikrosirun rekisteröinti, ilman tätä ei mikrosirusta ilmene minipossun tietoja.

Lyhyt minipossu-sanasto

Porsas = minipossun lapsi.

Karju = uros-sika, pahnueen isä.

Emakko = naaras-sika, pahnueen äiti.

Pahnue = minipossun sisarusparvi, minipossuperheen lapset.

Sorkka = minipossun jalan kaksi isointa ja keskimmäistä kynttä.

Torahammas = karjun kulmahampaat.

Leikkokarju = kastroitu karju (kivekset poistettu), ei voi lisääntyä.

Rehu = eläimen ruoka.

Pahna = pehmike, makuualusta, usein olkea.

Saparo = sian kippura häntä, minipossulla ei ole saparoa.

Tietoa minipossuista pähkinänkuoressa

Minipossu on mukava, iloinen ja hauska lemmikki. Minipossu elää 10-, 15- ja jopa yli 20-vuotiaaksi. Minipossu on porsaana muutaman kilon painoinen ja kasvaa muutamassa vuodessa aikuiseksi. Aikuisena minipossu on alle polven korkuinen ja painaa noin 20 - 50 kiloa.
Minipossu syö kasvispainoitteista ruokaa mutta on kaikkiruokainen.
Lue lisää minipossusta tästä linkistä >>

Mitä on hyvä tietää ennen kuin minipossu muuttaa taloon?

 • Minipossulla tulee olla oma paikka, peti, huone tai sellainen, joka on minipossun mielestä mukava ja turvallinen.

 • Parhaiten minipossu viihtyy ja elää paikassa, jossa on tilaa liikkua ja puuhata ulkona. Suurin osa suomalaisista minipossuista asuu maatiloilla, omakotitaloissa ja rivitaloissa. Minipossut asuvat joko kotona ihmisten kanssa tai muiden kotieläinten kanssa tai sekä että. On myös täysin urbaaneja minipossuja mutta se vaatii omistajalta aktiivisuutta ja minipossulle omistautumista.

 • Minipossu on sisäsiisti. Porsaana minipossu käy tarpeillaan samanlaisessa vessassa kuin sisäkissat. Aikuisempana minipossu haluaa useimmiten käydä tarpeillaan ulkona (kuten koira).

 • Minipossu on seurallinen eläin, joka on siellä missä muutkin perheenjäsenet. Minipossu on utelias eläin, joka tutkii myös omatoimisesti ympäristöään.

 • Minipossulle voi opettaa asioita, luoksetuloa, temppuja ja tekemisiä. Opettaminen ei ole vaikeaa mutta vaatii systemaattisuutta.

 • Minipossu tarvitsee päivittäin ruokaa, vettä ja huolenpitoa. Minipossun oma paikka ja ympäristö on pidettävä siistinä ja turvallisena. Muita toimenpiteitä ovat sorkkien trimmaus, mahdollinen torahampaiden lyhentäminen, säännölliset rokotukset.

 • Luonteeltaan minipossu on epäluuloinen ja jos tuntee olonsa epämukavaksi niin juoksee pois. Jos minipossun ottaa kiinni niin se huutaa kovasti. Minipossu ei juurikaan pure eikä potki.

 • Omistajan tulee olla sen verran jämpti, että opettaa minipossulle käyttäytymistapoja kuten miten kuljetaan taluttimessa ja miten käyttäydytään eläinlääkärillä ja muissa hoitotoimenpiteissä.

 • Minipossua voi lenkittää kuten koiraa mutta minipossun kanssa kävely on hitaampaa ja tapahtuu enemmän minipossun ehdoilla. Minipossuilla käytetään ulkoilutettaessa valjaita ja talutinta.

 • Minipossu pysyy pihapiirissä jopa ilman aitaa mutta saattaa helposti laajentaa tutkimusmatkojaan naapureiden puolelle.

Freyjan porsaita ihan pikkiriikkisenä!

Jos olet kiinnostunut omasta minipossun porsaasta niin lue huolella kaikki tieto, joka on kirjoitettu www.minipossu.fi -sivuille.

Kysy minipossulta!
Minipossu vastaa.
Kysy minipossulta - possu vastaa!
Minipossun porsas, jota myös mikropossuksi kutsutaan :-)
© www.minipossu.fi
Minipossun porsas, jota myös mikropossuksi kutsutaan :-)