Minigris.fi

Framsidan | Minigris-Info | Kultingarna | Kontakta oss

Minigris är kelgris!

Minigrisen är en äkta kelgris som trivs med familjen. Minigrisen är nästan som en hund men på många sätt litet bättre (säger minigrisarna!). Om man jämför en minigris med en hund så är minigrisen litet mer självständig, inte så beroende av människosällskap (kanske) ...

Vanlligtvis lever en finsk minigris hemma hos familjen i ett egnahemshus eller litet mer på lantorten. Minigrisen trivs bra ute, nästan i alla väder.

Viktigt!
Aktivera Dig! Skriv ditt email och du får info.

Aktivoidu!

Vad kostar en minigris?

Prisen på äkta, registrerade minigris kultingar är ca. 600 €*.
En kastrat kostar litet med då priset innebär kastreringen.

Priset innebär:
- kultingen, har bott hemma (inne) och är van med människor och sällskapsdjur
- registreringen till minigris-registern
- microchip
- veterinärinspektionen med dokument
- minigris instruktion och tips häfte
- avmaskat.

Obs! Om man vill så kan man välja med minigris-kultingen ett “start-paket” och då får man med kultingen allt man behöver. Matskålarna, bedd, borste, klotång, foder osv. osv.

*) Priset varierar beroende på bla. aktuella veterinär-kostnaderna.

Kraven på minigrishemmet!

Minigrisen är ett superbt sällskapsdjur nästan till alla hem. Men kommande minigrishemmet har vissa krav.

Bästa hemmet för en minigris är lantorten, egnahemshus eller radhus med en egen, tillräckligt stor gård.

Om minigrisen bor i en hage så vill minigrisen gärna kunna ströva omkring och undersöka omgivningarna, den är nyfiken på nya saker och behöver stimulansen som den växlande naturen ger. Alternera gärna hagar om du har möjlighet. Låt grisen vistas i områden på din tomt där det inte gör något om den bökar sönder marken.

Kan minigrisen klättra eller kliva trappor? Jo, eller nej. Minigrisen kan lära sig att gå i trappor, uppför går oftast av sig själv, men nerför kan behöva tränas in. Det är viktigt att trappan inte är hal. Men grisens kropp är inte skapt för att gå mycket i trappor, så om du bor så att grisen dagligen tvingas att gå i trappor bör du tänka om ifall grisen är ett lämpligt djur för dig!

För att stimulera grisen behövs det lite mer än bara mat och sömn. Den behöver vara utomhus mycket för att få lukta, böka och ströva omkring. Men den behöver även stimulans inomhus om den bor inne. Fyll en större låda med pinnar, stenar, löv etc. i denna lägger du även små godisbitar i form av typ havrefras, inget sött. Man kan även göra ett hål i sidan på plast-flaska och i den lägga godisbitar som faller ut när grisen puttar runt flaskan. Halm är en mycket bra stimulans för grisen, lägg gärna en hög med halm ute i trädgården under tak någonstans, så den kan få chans att gå dit och böka.

En lycklig gris gör sina gris-språng emellanåt! Den får ryck och springer fram och tillbaka, snabbare och snabbare, kastar sig på sidan, upp igen, snurrar runt och hoppar.. ja som kalvar och lamm på årets första grönbete ungefär. Det varierar självklart hur ofta detta händer, men min erfarenhet är att det händer när de känner ett litet pirr av lycka!

Vad äter en minigris?

Minigrisen älskar bra mat! Minigrisen äter praktiskt taget allt det samma vad människan äter – det finns ockå speciell minigris-foder. Minigrisens mat är dock mer växte-baserat och mindre med protein än vad människorna tycker om att äta. Om minigrisen betar fritt tex. på sommaren så äter minigrisen allt vad den hittar på marken och litet under markytan. Växter, rötter, lök... mums! Grisen vet nog själv vad är bäst och tycker faktiskt om att söka efter sin egen mat. Det är också en bra kost för då minigrisen betar själv, måste han/hon jobba med ätandet och då äter grisen mycket passligt.

Tyvärr så d et är väldigt lätt att övergöda en gris. Det är därför viktigt att man håller koll på dess hull. En 30 kg minigris kn man mata till nästan hundra kilo! Vikten kan man inte använda som riktlinje, utan man låter istället utstickande höftben och ryggrad vara en signal om att ge grisen mer mat! Om man inte känner nämnda ben med handen, är det dags att minska matmängden. När minigrisen är fullvuxen så bör ägaren se till att minigrisen har alltid tillräckligt med mat men inte för mycket. Det kan låta hårt, men det är viktigt att man ser till att fodergivan är korrekt!

Om grisen är ute och betar måste maten regleras beroende på tillgången av bete. Vad ska de äta? En del tycker att man absolut inte ska ge sin gris något annat än speciellt grisfoder medan andra tycker att det går lika bra med hushållsavfall och matrester, observera att du inte får ge animaliska rester! Att beta ute ger ökad mättnadskänsla och risken för magsår och förstoppning minskar. Om du vill ge foder kan du köpa tex. Altron minigris-foder (fråga mer, kostar ca. 30 € / säck). Om du vill ge rester så se till att variera ordentligt och håll koll på hullet så den får i sig ordentligt men inte för mycket. Katt- & hundmat är inte lämpligt att ge till gris! Hur ofta ska de ha mat? Två gånger/dag är det bra om man ger sina vuxna grisar mat. Kultingar bör man ge oftare, så de sakta vänjs till 2 mål/dag.

Sugga, galt, kastrat, kulting?

Minigrisen skaffas vanligtvis som en kulting (= baby-gris). Det finns tre olika möjligheter: en sugga (hona), en galt (hanne) eller en kastrat (kastrerad galt). I vardagslivet är suggan och kastraten mycket lik varandra. Inte stor skilland. Suggorna steriliseras praktiskt taget aldrig.

Galten skiljer sig från suggan och kastraten så att galten växer vanligtvis till litet större, har präktiga bete, är kanske mer “maskulina” osv. Om din minigris är den enda minigrisen i närheten så beter sig även galten ganska normalt men kan nog ta inspektioner till grannarna om där skulle hitta suggor...

Minigris minifakta

Tipisk vikt för våra minigrisar är 30-45 kg. Mat och motion viktiga faktorer för vikten.

Minigrisar blir fullvuxna vid 3-5 års ålder och att de kan bli 20 år gamla.

Mankhöjden är ca 50 cm, kroppslängden är 80-100 cm men många minigrisar blir inte mer än 60-70cm långa.

Minigrisarna blir könsmogna vid 2-4 månaders ålder. Östruscykeln är 19-25 dagar, alltså intervallet mellan brunsternas början. Brunsten består av förbrunst (1-4 dgr) och högbrunst (den egentliga brunsten) i ca 2 dygn.

En gris är dräktig i ca. 110 dygn, man brukar även säga 3 månader, 3 veckor och 3 dagar.

Kullstorlek 4-15 kultingar

När du skaffar dig en minigris

Se till att minigrisen är en minigris, dvs. har ett registerintyg från minigrisregistreriet. Andra viktiga dokumenter är köpekontraktet, ett dokument av veterinärens hälso inspektion på minigrisen.
I Finland bör minigrisarna alltid vara microchippade, alltid. Se till att minigrisen är microchippad och att microchippen är också registrerad (separat dokument). Dessa alla är absolut måste!
Dessutom beroende på avlaren så får du med råd, info, start-paket med tillbehöre och tips.

När du håller på att skaffa dig en minigris så i bra tid leta fram en veterinär i din närhet som kan lite om grisar. Det är bra att ha kollat det redan innan för om det händer något akut så hinner du inte sitta där och leta efter någon i panik. Distriktsveterinärer kan ofta lite mer om grisar, eftersom de jobbar med lantbrukets djur. Men det är inte säkert att ni har så mycket grisar i landbygden kring dig, vilket då inte ger någon garanti för att de kan grisar. Kontakta oss så får du mer info.

Varifrån får jag en äkta minigris?

Kontakta oss! Klicka här och vi berättar mer!

OBS! Just nu! OBS! Just nu!

Vi tar emot reservingar till en
griskulle just nu (september).

Kontakta oss nu och vi berättar mer. Klicka här.

Checka också våra finskspråkiga sidorna här >> www.minipossu.fi